BBC o Hrvatskoj: Konzervativni zakoni o gradnji pomogli su očuvanju "posebnih kvaliteta"

VIJEST da inozemni mediji pišu o Hrvatskoj kao top turističkoj destinaciji više nikog ne iznenađuju, a najnoviju dozu hvalospjeva o prirodnim ljepotama naše obale, ali i unutrašnjosti, donio je BBC. U njegovoj Travel sekciji opisuju se lokacije koje treba posjetiti, ali se posebna pozornost posvećuje mogućnosti kupnje nekretnina.

Članak se otvara već "standardnim" opisima ljepota Dubrovnika, Splita, Trogira, Istre i otoka, ali se napominje i kako se isplati posjetiti i unutrašnjost zemlje, posebno zbog kulturne ponude.

Tržište nekretnina ponovno u fokusu stranaca

BBC piše da je tržište nekretnina u obalnom pojasu ponovno u fokusu stranih kupaca, nakon što se interes u proteklih nekoliko godina zbog svjetske krize pomaknuo na sigurne investicije poput lokacija u Italiji i Francuskoj. Nadalje stoji kako izvjesnost hrvatskog ulaska u Europsku uniju i njezin zavodnički šarm, iznova obrću stvari.

Tako se nude prilično aproksimativne procjene kako se na makarskoj rivijeri posjed uz more može dobiti za 500.000 eura, dok s druge strane vile u Dubrovniku i okolici mogu stajati i nekoliko milijuna eura. Procjenjuju i kako se dvosobni apartman na većem dijelu obale može kupiti za 250.000 eura, dok se u središnjoj Istri za 350.000 eura može kupiti čak i vila s bazenom.

Konzervativni zakoni pomažu zadržavanju kvalitete

Međutim, BBC upozorava kako bi strani kupci trebali obavezno unajmiti odvjetnika za rješavanje potrebne dokumentacije, uz napomenu kako je pitanje vlasništva u velikom broju slučajeva neriješeno, što može predstavljati ozbiljne probleme za kupce.

Nadalje piše kako je Hrvatska s polovičnim uspjehom pokušala izbjeći pretjerani razvoj infrastrukture, naglašavajući kako su naši zakoni u pogledu dobivanja vlasništva i izgradnje nekretnina mnogo konzervativniji od onih u Crnoj Gori. Ipak, napominje se kako je razlog tome želja da se očuva "posebna kvaliteta" koja je i zaslužna za toliki broj gostiju koje Hrvatska privlači.

Pročitajte više