BBC opširno izvijestio o ubojstvu Ivane Hodak

NAJNOVIJA događanja u Hrvatskoj, vezana oko eskalacije nasilja u Zagrebu i zemlji, koje je kulminiralo ubojstvom 26-godišnje Ivane Hodak, zaokupilo je pažnju i nekih od vodećih stranih medija.

BBC tako piše o zasjedi koju je ubojica usred bijela dana postavio pokojnoj Ivani Hodak te kako ju je ubio s dva hica unutar stubišta njezine zgrade gdje je stanovala. Isto tako, navodi se i prosvjed na Cvjetnom trgu u Zagrebu te smjena dvoje ministara i ravnatelja policije.

Strah da će ubojstvo naštetiti pregovorima s EU

Između ostalog, zbog straha da bi porast nasilja u zemlji Hrvatskoj mogao ozbiljno naštetiti u pregovorima s Europskom unijom i njezinom putu prema punopravnom članstvu te unije, Sanader je odlučio smijeniti ministra policije i ravnatelja policije, zaključuje BBC.

Strani mediji spominju i kako je otac Ivane Hodak, Zvonimir Hodak, odvjetnik Vladimiru Zagorcu, koji je osumnjičen za krađu dijamanata vrijednih pet milijuna dolara.

Nemoć policije

Irish Times spomenuo je i prosvjede novinara i aktivista za ljudska prava, koji su održani prošlog mjeseca u Zagrebu, zbog pogoršavanja sigurnosnog stanja u zemlji i nemoći policije u rješavanju slučajeva premlaćivanja novinara Dušana Miljuša, lokalnog političara Igora Rađenovića te biznismena Josipa Galinca.

Isti list navodi izjavu analitičara Davora Gjenera kako su smjene ministara i ravnatelja policije trebale nastupiti prije ali kako je Sanader ovim potezom pokazao kako uistinu Hrvatsku želi učiniti sigurnijom te omogućiti državnim službama neovisnost i profesionalan rad.

"Nogirani"

Na ubojstvo Ivane Hodak kratko se osvrnuo i Associated Press, navodeći kako se premijer Sanader zavjetovao kako će mafiji stati na kraj. Isto tako spomenuta je i smjena dvoje ministara te ravnatelja policije, samo nekoliko sati nakon ubojstva, jasno implicirajući što je dovelo do smjena pri vrhu Vlade i Policije. Jeruzalem Post navodi kako su ministri Berislav Rončević i Ana Lovrin "nogirani".

B.V.

Pročitajte više