Saudijci ubijali ljude da naprave mjesta za eko-grad, kaže bivši obavještajac

Foto: Shutterstock

Saudijske vlasti dopustile su upotrebu smrtonosne sile za raščišćavanje terena za futuristički pustinjski grad koji grade deseci zapadnih kompanija, rekao je za BBC bivši obavještajac. Pukovnik Rabih Alenezi navodi kako mu je bilo naređeno da premjesti seljane iz lokalnog plemena kako bi se napravilo mjesta za gradnju The Linea (Crte), dijela eko-projekta Neom.

Jedan od njih je naknadno ustrijeljen jer je prosvjedovao protiv deložacije. Saudijska vlada i uprava Neoma odbili su komentirati. Neom je eko-regija Saudijske Arabije vrijedna 500 milijardi dolara. Njen glavni projekt, The Line, trebao bi biti grad bez automobila, širok samo 200 m i dugačak 170 km. Vlasti procjenjuju da će do 2030. biti dovršeno 2.4 km projekta. 

Dopuštena uporaba smrtonosne sile

Saudijske vlasti navode kako je do sada zbog izgradnje The Linea preseljeno više od 6000 ljudi, no grupa za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji ALQST procjenjuje da je brojka veća. BBC je analizirao satelitske snimke triju srušenih sela - al-Khuraybah, Sharma i Gayal. Kuće, škole i bolnice izbrisane su s karte.

Alenezi, koji je prošle godine otišao u egzil u Ujedinjeno Kraljevstvo, je dobio naredbu za "čišćenje terena" sela al-Khuraybah, koje je smješteno 4.5 km južno od The Linea. Sela su uglavnom naseljavali pripadnici plemena Huwaitat.

Nadređeni su Aleneziju 2020. kazali da u plemenu ima dosta pobunjenika i da treba ubiti sve one koji pruže otpor preseljenju. Rečeno mu je da je dopuštena uporaba smrtonosne sile protiv onih koji se odbiju iseliti i ostanu u svojim kućama. 

Ustrijeljen jer je prosvjedovao protiv deložacije

Alenezi je uspio izbjeći sudjelovanje u misiji iz izmišljenih medicinskih razloga, no ona je svejedno provedena. Abdul Rahim al-Huwaiti odbio je dopustiti odboru za zemljišne knjige da procijeni njegovu imovinu te su ga saudijske vlasti ustrijelile dan kasnije. Prethodno je na društvenim mrežama objavio više videa prosvjedujući protiv deložacija. 

Vlasti su u to vrijeme priopćile da je al-Huwaiti otvorio vatru na sigurnosne snage i da su one bile prisiljene uzvratiti. No organizacije za ljudska prava i UN tvrde da je ubijen samo zato što se opirao deložaciji. 

Zbog opiranja deložaciji privedeno je najmanje još 47 drugih seljana, od kojih su mnogi procesuirani zbog optužbi povezanih s terorizmom. ALQST navodi da ih je 40 još uvijek u pritvoru, a da petero čeka smrtnu kaznu. Neki od njih su uhićeni samo zato što su na društvenim mrežama javno oplakivali al-Huwaitijevu smrt, dodaje ALQST. 

Pročitajte više