BBC tvrdi, a Vlada poriče: Od veljače tražimo Sanaderovu izjavu o korupciji, on nas ignorira

PRILOG i članak BBC-ja koji je toliko razbjesnio i do suza dotjerao državni vrh - "Hrvatska je prokleta kriminalom i korupcijom" trebao je sadržavati i stranu premijera Ive Sanadera kojega je ugledna medijska kuća "ganjala" od početka veljače, doznaje Novi list.

U Sanaderovom su uredu pristali, a onda su ih kukavički zavlačili mjesec dana, da bi ih na kraju Sanader, oprostite na izrazu - zajebao. Našem je premijeru ova tema izgleda nešto o čemu ga je strah govoriti novinarima koje sutra neće moći tek tako diskvalificirati.

I sada - kome ćete vjerovati: nagrađivanom BBC-jevom producentu Johnu Murphyju ili glasnogovorniku Vlade Zlatku Mehunu koji kaže da mu niti jedan e-mail nije stigao od BBC-ja?

"Odlučili izaći na teren i vidjeti kakvo je stanje stvari mimo službene političke propagande"

Dakle, nakon mjesec dana moljakanja i uzaludne korespondencije s glasnogovorništvom Vlade da Sanader ili bar neki ministar za BBC kaže nešto o korupciji i kriminalu koji je bio glavna tema priloga, BBC-jev novinar Matt Protger i producent John Murphy došli su u Hrvatsku i zbog curenja rokova bili prisiljeni prilog napraviti bez njega.

"Hrvatska je nedavno ušla u NATO, približava se ulasku u Europsku uniju. Problemi o kojima smo htjeli napraviti prilog su problemi koje EU često spominje kada je riječ o Hrvatskoj, a to su korupcija i organizirani kriminal, odnosno želja i sposobnost političkih vođa za promjenom. Ruku na srce, ne događa se često u državama EU-a da glavni urednici tjednih novina i novinski izdavači poginu usred glavnog grada uslijed atentata automobilskom bombom. Riječ je, dakle, o otprije poznatim problemima, mi smo samo odlučili izaći na teren i vidjeti kakvo je stanje stvari mimo službene političke propagande", izjavio je Novom listu Murphy. Evo što kaže Mehun:

Mehun: Da je bilo bilo kakvih službenih zahtjeva iz BBC-ja, premijer Sanader bi se tome sasvim sigurno odazvao

"Nikada nismo dobili niti jedan upit od BBC-ja, niti posredno niti neposredno, barem koliko je meni poznato, rekao nam je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun. Vladin Ured za odnose s javnošću je dosada surađivao s nekoliko britanskih medija, no niti jedan od njih nije bio BBC", kaže glasnogovornik Vlade i podcrtava: "Predsjednik Vlade je u posljednja dva mjeseca dao čitav niz intervjua uglednim europskim medijskim kućama, poput austrijskog ÖRF-a ili njemačkog ZDF-a. Da je bilo bilo kakvih službenih zahtjeva iz BBC-ja, premijer Sanader bi se tome sasvim sigurno odazvao".

No, Murphy kaže da su kontakt s uredom hrvatskog premijera pokušali ostvariti prvo preko veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu početkom veljače. Htjeli su, kaže producent, izjavu o mjerama koje se poduzimaju u suzbijanju organiziranog kriminala, o tome što je za hrvatsko društvo značilo ubojstvo Ive Pukanića, odnosno Ivane Hodak, te što misli kako Europska unija gleda na organizirani kriminal u Hrvatskoj.

"Rekli su nam da premijer pristaje na susret"

"U veleposlanstvu RH su im rekli da premijer pristaje na susret i da je potrebno još samo ugovoriti termin. Ali, kada je počelo dogovaranje termina, stvari su se odjednom počele odugovlačiti i komplicirati", priča nagrađivani BBC-jev producent, koji ne izvještava s ovih prostora "od jučer", kao ni njegov kolega Matt Prodger.

Upitan da komentira "nakostriješene" hrvatske vlasti koje su otišle tako daleko da su "zlonamjerni" BBC optužile za pokušaj sabotaže hrvatskog turizma, počevši od ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića koji ih je ni manje ni više nego optužio za neprofesionalizam - "BBC-jevi izvori osobe koje negativno gledaju na Hrvatsku", Murphy govori:

"Nikakva nam namjera nije bila podmetati klipove hrvatskom turizmu"

"Nikakva nam namjera nije bila podmetati klipove hrvatskom turizmu. Vodili smo se za općepoznatim informacijama, nismo otkrili apsolutno ništa što, vjerujem, već nije poznato svim građanima Hrvatske, pa su ovakve su reakcije političara pretjerane".

U prilogu koji je emitiran na radijskoj postaji, dodaje se, naveli su i da je stopa kriminala u Hrvatskoj niska, no to nije preneseno na web stranicama. Naglašava da povod prilogu nije bilo upozorenje britanskog ministarstva vanjskih poslova koje turiste upozorava na moguće terorističke napade, nego upravo Sanaderu neugodna tema - kriminal i korupcija.

A.B
Foto: Novi list/Index/Igor Sambolec (Cropix)

Pročitajte više