BBC-jev portret generala Gotovine: Neustrašivi vojnik s ukusom za lijepe žene

BBC je četiri dana prije izricanja presude u Haagu generalima Gotovini, Čermaku i Markaču napravio profil "hrvatskog vojskovođe" iz Pakoštana.

"Kada je Ante Gotovina vodio hrvatske snage u oslobađanje Krajine 1995. godine, mnogi od njegovih sunarodnjaka su ga vidjeli kao heroja", počinje BBC svoj tekst o Gotovini te u drugoj rečenici navode pogrešnu činjenicu da je Oluja trajala čak tri mjeseca.  Dodaju kako je "bivšeg francuskog legionara" vojna akcije dovela "do samog vrha hrvatskog nacionalizma"

"Prvi dani akcije su promijenili tijek rata", piše BBC te dodaje kako nije trebalo dugo da bi se tužitelji za ratne zločine zainteresirali za tezu da je general odgovoran za kampanju etničkog čišćenja. "Oko 150 srpskih civila je ubijeno, a više od 200 tisuća je napustilo svoje kuće u dugim kolonama automobila i traktora natovarenih sa stvarima", piše BBC.

"Neustrašiv vojnik s ukusom za lijepe žene"

Navode kako se na suđenju čulo da su uz to uništavane srpske zajednice što je aktivno poticao Gotovina. "Rođen 12. listopada 1955. godine blizu Zadra na hrvatskoj obali Jadranskog mora, Gotovina je sa 16 godina napustio Titovu komunističku Jugoslaviju", piše BBC te dodaje kako je neko vrijeme proveo na trgovačkom brodu prije nego se pridružio francuskoj Legiji stranaca, gdje je "gradio reputaciju neustrašivog vojnika s ukusom za lijepe žene".


Nastavljaju da se borio u Čadu i dobar dio 80-ih godina proveo u Južnoj Americi, posebno Guatemali, "gdje je trenirao paravojne formacije za građanski rat". Nakon toga je bio u Paragvaju, Kolumbiji, Argentini i Brazilu te je dobio francusko državljanstvo. Pišu kako je "volio život na visokoj nozi, a Kanarski otoci su mu postali redovito odredište, a u Tenerifima je uhićen 2005. godine kako bi ga se isporučilo na suđenje u Haagu.

Pljačka i iznuda

"Prvotno je boravio na španjolskim otocima kako bi se oporavljao od ratnih ozljeda, no kasnije se pridružio paragliding klubu San Agustin u Gran Canariji te je postao poznato lice u mnogim odmorištima", piše BBC. Dodaju kako je 80-ih godina sudjelovao u skandalu kada ga je francuski sud osudio za pljačku i iznudu, a spominjalo se i da je duboko uključen u desničarsku politiku. "Šef među njegovim saveznicima bio je Franjo Tuđman, nacionalistički vođa koje je kasnije postao predsjednik nezavisne Hrvatske", piše BBC.

Kažu kako ga je presuda za kriminal prebacila u privatni zaštitarski posao te se, kada je Tuđman 1991. godine proglasio nezavisnost, vratio u domovinu. "Ante Gotovina je brzo postao jedan od vrhovnih hrvatskih zapovjednika te se borio na frontu u BiH 1994. godine prije nego je preuzeo kontrolu nad operacijom Oluja", piše BBC te dodaje kako je Gotovina navodno propustio spriječiti ubojstvo 150 Srba. Navode kako su Srbi ubijeni oružjem, nožem ili su zapaljeni.

"2000. godine je novi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poslao u prijevremenu mirovinu Antu Gotovinu i još šest generala nakon što su odbili sudjelovati u istragama o ratnim zločinima", piše BBC i dodaje kako je godinu dana kasnije osuđen u Haagu. "Hrvati su tvrdili kako je odmah pobjegao u egzil te pokrenuo potragu koja je trajala četiri godine i završila je tijekom večere u tenerifskom hotelu", zaključuju Gotovnin profil na BBC-ju.

Pročitajte više