Bebić: Da nije bilo ZAVNOH-a ne bi bilo ni Hrvatskog sabora

U OTOČCU je danas proslavljena 65. obljetnica Prvog zasjedanja ZAVNOH-a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Uz izaslanstvo Sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem proslavi su prisustvovali članovi Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te prredsatvnici parlamentarnih stranaka.

Luka Bebić je istaknuo da su odluke ZAVNOH-a imale veliki i dalekosežan značaj u obrani Hrvatske te je kazao da je 1943. godine u Otočcu osnutkom tog narodnog zakonodavnog tijela udaren ustavni temelj modernoj Hrvatskoj državi koja je davno odlučila stati na pobjedničku stranu.

"Da nije bilo ZAVNOH-a ne bi danas bilo Hrvatskog sabora zato nam je trajna dužnost promicati vrijednosti antifašizma u punini slobode, vladavine prava i demokracije", rekao je Bebić.

Istaknuo je da se hrvatska budućnost temelji na pobjedi antifašizma nad fašizmom i da je ta borba bila duga, te da je među brojnim dokazanim antifašistima bio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Bebić je nakon svečanosti zajedno s antifašistima pjevao pjesme koje su se pjevale u vrijeme osnivanje ZAVNOH-a.

Vesna Čulinović-Konstantinović, predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske,  istaknula je kako je osnivanjem ZAVNOH-a počela  izgradnja novog političkog sustava u Hrvatskoj na kome se danas temelji zemlja. Rekla je da je  to je bilo vrijeme kada su udareni temelji o stavaranju države na čijim vrijednostima počiva sav civilizirani  svijet.

D.M.
Foto: Index

Pročitajte više