Beč dopustio strancima da glasuju za gradsku vlast

BEČ JE odlučio dopustiti strancima iz zemalja izvan Europske unije da glasuju i kandidiraju se u budućim izborima za gradske okruge, a i minimalna dob glasača spuštena je s 18 na 16 godina, objavio je u ponedjeljak list Die Presse.

Glasačko pravo stranaca ostvareno je pomoću apsolutne većine socijaldemokrata kojih ima 52 u stotinu zastupničkih mjesta, a na njihovoj su strani glasali i Zeleni.

Konzervativna Narodna stranka i desničarska Slobodarska stranka snažno se protive tome zakonu i prijete tužbom Vrhovnome sudu.

Za razliku od njih, Zeleni smatraju da promjene nisu dovoljne.

Gradska zastupnica Zelenih Maria Vassilakou kaže da ne odobrava taj zakon koji određuje da stranci iz zemalja izvan EU-a smiju glasovati tek nakon što u Beču žive duže od pet godina.

Promjena zakona znači da će dodatnih 150 tisuća stanovnika Beča dobiti pravo glasa, što je više od jedne desetine cijeloga izbornog tijela.

Odredba o petogodišnjem ´stažu´ u Beču odnosi se na samo 18 tisuća ljudi.

U Beču je puno više stanovnika iz zemalja izvan EU-a nego onih iz EU-a kojih ima samo nekoliko tisuća, a ionako imaju pravo glasa na temelju austrijskih obveza prema Uniji.

Većina bečkih stranaca došla je iz Turske i iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Pročitajte više