BEČ: FISCHER OD 8. SRPNJA NOVI GOSPODAR U HOFBURGU

Sve austrijske novine u ponedjeljak pišu vrlo opširno o jasnoj pobjedi socijaldemokrata Heinza Fischera na nedjeljnim predsjedničkim izborima kao i o porazu vladajuće Konzervativne narodne stranke (Oevp).

Naglašava se da će Fischer okruniti svoju dugogodišnju političku karijeru ulaskom u Hofburg 8. srpnja, gdje će zamijeniti Thomasa Klestila koji je bio dva mandata na toj visokoj političkoj dužnosti. ("Der Standrad")

Analitičari, novinski komentatori ocjenjuju da je Fischer ponovno vratio povjerenje austrijskim socijaldemokratima (SPOe) - ("Kurier"). Dodaje da je Fischerova pobjeda povratak tradiciji koja je bila završena prije 18 godina s predsjednikom Rudolfom Kirschlegerom.

Iako se stalno naglašava da su na ovim predsjedničkim izborima ličnosti imale odlučujuću ulogu, novinski komentatori navode da je politika austrijske savezne koalicijske vlade koju čine Narodna i Slobodarska stranka "svakako utjecala na izbore" (Der Standard, Kurier i najtiražniji austrijski dnevni list Kleinen Kronen). Dodaje se da su birači ispostavili račun saveznoj Vladi za brze i nepopularne reforme poput mirovinske, zdravstvene, porezne itd.

Fischer je sigurno profitirao od razočaranja građana u socijalnu politiku savezne Vlade, ali je za njegovu pobjedu bilo odlučujuće njegovo zauzimanje za socijalno slabije u društvu kao i njegova jasna opredjeljenja prema politici neutralnosti, koju, kako je rekao, treba svakako sačuvati, za razliku od vladajućih partnera Narodne i Slobodarske stranke koje bi je ukinule, piše Der Standard.

Iako se iz Narodne stranke ponavlja da se na izborima radilo o izboru ličnosti, novinski komentatori i analitičari upozoravaju da "Narodna stranka mora dobro razmisliti o porazu jer su to, nakon Salzburga - gdje je nedavno na pokrajinskim izborima pobijedila Socijaldemokratska stranka, te Koruške gdje je pobijedila Slobodarska stranka Joerga Heidera -, treći izbori za redom u kojima je Pučka stranka gubitnik".

Benita Ferrero-Waldner, koja i dalje ostaje ministrica vanjskih poslova, borila se za svaki glas kao lavica i stekla s 47,6 posto glasova poštovanje i u redovima vlastite Pučke i oporbenih stranaka, ocjena je medija.

Iz Slobodarske stranke (FPOe) istodobno su sve glasniji tonovi o ukidanju funkcije i ureda saveznog predsjednika. Tisak prenosi da je glavna tajnica te stranke Magda Bleckmann izrazila je nadu da će Fischer kao predsjednik "maknuti njegove partijsko-političke naočale te da zbog malog odaziva na izbore treba početi razmišljati o ukidanju dužnosti saveznog predsjednika". Sličnu argumentaciju u prilog ukidanju te dužnosti koristi i zamjenik austrijskog kancelara Hubert Gorbach, koji je dodao kako očekuje od Fischera da bude korektan predsjednik prema Slobodarskoj stranci (Der Standard). Za korektne odnose predsjednika prema Sloboradskoj stranci zauzeo se u interviewu listu i poglavar Koruške i regionalni čelnik FPO-e Joerg Haider.

Konzervativni list Die Presse pišući o odazivu ističe da "tako mali odaziv, niti 71 posto, na izbore treba biti znak za razmišljanje".



(Hina) xspđ ybr

Pročitajte više