Beč: Ministar Rončević sa suradnicima u Beču

SNAŽNA potpora hrvatskim nastojanjima za pristup u Europsku uniju izražena je u razgovoru ministra obrane Republike Hrvatske Berislava Rončevića i njegova domaćina, austrijskog ministra obrane Guenthera Plattera.

Austrijski ministar obrane čestitao je Hrvatskoj na pozitivnom mišljenju Europske komisije i istaknuo, kako Austrija Hrvatksu doživljava kao prijatelja i kao saveznika u procesu europske sigurnosti i stabilnosti, izjavio je u srijedu poslije podne nakon razgovora ministar Rončević. Dodao je da su obje zemlje u procesu preustroja oružanih snaga, te da su o tomu razmijenili informacije, kao i iskustva u međunarodnim mirovnim misijama, te razgovarali o daljnjem razvoju bilateralne i multiratelarne suradnje.

Ausrija je izrazila snažnu potporu uključivanju Hrvatske u sve regionalne incijative i euroatlantske integacije, rekao je ministar Rončević, te nastavio da Austrija na tom području ima nešto drukčiji pristup. Austrija nema kao strateški cilj ulazak u NATO kao što ima Hrvatska.

"Objasnili smo zašto se Hrvatska opredijelila za taj način čuvanja svoje sigurnosti, zato jer smatramo da je to za nas dugoročno najučinkovitija varijanta", kazao je ministar Rončević. Istaknuo je da Hrvatska želi uključiti se s jednom vojnom postrojbom u multinacionalnu brigadu kvadrilaterale, a austrijski ministar je obećao potporu tom prijedlogu.

Hrvatska želi intenzivirati dobru suradnju sa svim zemljama, i nudi svoje dobrosusjedstvo svima, ali nikome ga ne može nametnuti, rekao je Rončević i istaknuo "pozitivne vibracije prijateljstva" koje se osjećaju u odnosima s Austrijom. Istaknuo je i njenu veliku ulogu u tijeku borbe Hrvatske za međunarodno priznanje kao i danas u pružanju potpore hrvatskim nastojanjima za priključenje u Europsku uniju.

"Prirodno je da mi to nikada ne možemo zaboraviti, te da prijateljstvo obilježava odnos naših dviju država", rekao je Rončević.

Ministar Rončević, na čelu izaslanstva Ministarstva obrane RH položio je u srijedu vijenac u kripti spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata u središtu Beča. U četvrtak, drugoga dana službenog posjeta Republici Austriji, nakon konferencije za novinare, bit će gost na združenoj vježbi austrijskih ministarstava obrane i unutarnjih poslova, pod nazivom "Zaštita 2004."

Pročitajte više