Beč: Nastavljena konferencija o Hrvatskoj

"HRVATSKA je zemlja u koju se isplati ulagati" rekao je austrijski trgovački savjetnik u Hrvatskoj Wilhelm-Peter Hasslacher u ponedjeljak poslijepodne u Beču u raspravi o izgledima i rizicima tržišta na konferenciji pod naslovom "Hrvatska-Austrija-Europa".

Austrijske tvrtke su u Hrvatskoj uložile 2,6 milijarda američkih dolara, a i dalje postoji velik interes za ulaganja na svim područjima jer je hrvatsko tržište atraktivno i dinamično, rekao je Hasslacher i dodao da Hrvatska i Austrija "imaju mnogo zajedničkog u povijesti, u sadašnjosti, a i u budućnosti u zajedničkoj europskoj kući".

Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Zoran Jašić podsjetio je na komparativne prednosti naše zemlje, perspektive razvitka i približavanje Europskoj uniji. Unatoč teškom razdoblju koje je Hrvatska proživjela - nametnutoj agresiji i posljedicama koje je s tim morala rješavati - okrenula se europskim vrijednostima razvoju tržišnog gospodarstva, prilagodbi, kriterijima i standardima Europske unije", rekao je veleposlanik Jašić.

Rasprava o Istraživanju i inovaciji bila je prigoda da se pozove buduće investitore da ulažu u razvoj znanosti.

"Hrvatski put u Europsku uniju tema je o kojoj će u utorak govoriti hrvatska ministrica za europske integracije Kolinda Grabar Kitarović na tom austrijsko-hrvatskom skupu koji je, kako je naglašeno, austrijski doprinos i potpora hrvatskom približavanju u europsku obitelj država uoči 17. prosinca kada se očekuje da se Hrvatskoj na summitu Europskog vijeća odredi datum početka pregovora o punopravnom članstvu u Europsku uniju.

Konferencija "Hrvatska-Austrija-Europa" koja u utorak završava u Beču održava se u organizaciji Europskog foruma Alpbach, austrijske Savezne gospodarske komore, Instituta za dunavski prostor i Srednju Europu i Austrijsko-hrvatskog društva u Beču.

Pročitajte više