Beč: Nema razloga za paniku zbog ptičje gripe

GLEDE širenja ptičje gripe nema razloga za paniku, ali moramo zaštititi ljude, ako su dobro informirani mogu se bolje zaštititi, rekao je u petak na konferenciji za novinstvo u Beču u povodu održavanja neformalnog sastanka ministara zdravstva EU i zemalja kandidata i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije europski povjerenik za zdravstvo Marcos Kiprianu.

Virus ptičje gripe H5N1 još dovoljno ne poznajemo ali zato se poduzimaju mjere i istraživanja. "Europska komisija je za te svrhe izdvojila 20 milijuna eura", rekao je Kiprianu. Dodao je da mogućnost zaraze u prvom redu ovisi o ponašanju svakog pojedinca.

U državama Azije i Turske mogle su se spriječiti pogreške da su ljudi bili pravodobno i dovoljno informirani. "Pogreške se ne smiju ponoviti", rekao je Kiprianu. Naglasio je da se prate kretanja i preleti ptica i pomno ispituju i dodao da "ne možemo svaku divlju pticu koja preleti preko EU ustrijeliti".

Sprječavanje ptičje gripe je zajednički problem i svaka država mora provoditi dogovorene zajedničke standarde i mjere i "uspostaviti tješnju komunikaciju s građanima" rekao je Kiprianu.

"Sastanak je bio vrlo konstruktivan", izjavio je ministar zdravstva RH Neven Ljubičić. "Potvrđena je opredijeljenost svih sudionika i država EU i zemalja kandidata da se zajedničkim naporima mora razvijati daljnja strategija pripremljenosti za suzbijanje ptičje gripe kao i za moguću pojavu epidemije te bolesti među ljudima", ocijenio je Ljubičić.

Pročitajte više