Beč: Završen simpozij o Balkanu

Dvodnevni simpozij pod naslovom "Izazov Balkan", kojim je otvoren novoutemeljeni interdisciplinarni postdiplomski studij o Balkanu na austrijskoj Diplomatskoj akademiji, završen je danas u Beču.

Polaznici studija studirat će različita područja: pravo, povijest, kulturu, jezik, i religiju Albanije, BiH, Bugarske, Republike Hrvatske, Makedonije, Republike Moldavije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore. Tema studija bit će i odnosi tih država s Republikom Austrijom i Europskom unijom.

Dvodnevni susret predstavnika zemalja u regiji s predstavnicima Europske unije, Europske komisije i austrijskog političkog, gospodarskog i diplomatskog života bio je prigoda za razmjenu mišljenja kako o političkim perspektivama i gospodarskim izgledima te približavanju tih država EU tako i o temi "Razvitak civilnog društva".

Od otvorenih pitanja u regiji najviše se govorilo o problemu statusa Kosova ali i Crne Gore. Izražena je nada da će Crna Gora ostati u zajednici sa Srbijom. Glede Kosova sudionici u raspravi pozdravili su skorašnje pregovore Beograda i Prištine 14. ovog mjeseca u Beču i ocjenjuju ih kao šansu koja bi mogla pridonijeti poboljšanju ozračja između dviju strana. Zaključeno je da je simpozij protekao u optimističnom ozračju te da ohrabruje orijentiranost balkanskih zemalja 'budućnosti i EU'.

Simpozij o Balkanu organizirao je Institut za Podunavlje i srednju Europu (IDM) u suradnji s Kulturnim centrom, Zakladom Hanns Seidel i Diplomatskom akademijom a uz potporu Austrijskog saveznog ministarstva vanjskih poslova i grada Beča.

Pročitajte više