Beč: Završena konferencija OESS-a o problemima raseljenih

NA KONFERENCIJI OESSa 4. i 5. studenoga u Beču "O interno raseljenim osobama" pojedine zemlje članice OESSa predstavile su aktualno stanje i iznijele iskustva u rješavanju problema prognanih i raseljenih osoba.

Republika Hrvatska koja je 90-ih godina imala golemi broj prognanika, oko 350 tisuća, skrbila je o njima, organizirala povratak poslije oslobođenja okupiranih područja 1995. godine, naglasio je obraćajući se sudionicima konferencije, predstavnicima vlada zemalja članica OESS-a kao i nevladinih organizacija, pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Lovre Pejković - voditelj Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice.

Naglasio je da je hrvatska primjer uspješnog rješavanja tih pitanja kroz povratak prognanika a najviše je sve to financirala sama iz državnog proračuna te da je ostalo još oko 8 tisuća prognanika.


Pejković je Bečku konferenciju OESS-a o prognanicima ocijenio svrsishodnom s obzirom na to da je razmatrala mnoge probleme koje tek treba riješiti.

Jedna od tema na dvodnevnom međunarodnom skupu bio je i problem raseljenih Roma. Predsjednik Nacionalnog savjeta Roma Srbije i Crne Gore Vitomir Mihajlović govorio je primjerice o problemima Roma raseljenih s Kosova gdje ih je prije 1995. godine bilo 98 tisuća a sada ih ima oko pet tisuća. Mnogi od njih došli su u Srbiju i Crnu Goru a oko 50 tisuća ih se raselilo u zapadnoeuropske zemlje.

Oni u Srbiji i Crnoj Gori, po riječima Mihajlovića, nemaju primjereni smještaj, nemaju sredstava za život, bez ikakve su zdravstvene i svake druge zaštite, djeca nisu obuhvaćena osnovnim školovanjem. Mihajlović je predložio da OESS napravi bazu podataka o raseljenim Romima što bi pomoglo rješavanju njihovih problema.

Pročitajte više