"Bechtel" bježi sa gradilišta u Iraku

AMERIČKA građevinska korporacija "Bechtel" koja je između ostalog poznata i po izvođenju radova na spektakularnim građevinskim projektima u Hrvatskoj, objavila je kako nakon tri godine napušta Irak.

Najava dolazi nakon isteka 2,3 milijarde vrijednog ugovora kojeg je "Bechtel" sklopio s američkom vladom i temeljem kojeg je obnavljao ratom razrušene ceste i mostove, te gradio bolnice i vodovode u Iraku.

Cliff Mumm, predsjednik korporacije za infrastrukturu, tvrdi kako je tvrtka dovršila dva od stotinu započetih projekata, ali da je nastavak rada u Iraku postao pretežak zbog "sigurnosne situacije".

U prethodne tri godine "Bechtel" je na gradilištima u Iraku upošljavao 40.000 ljudi, uglavnom Iračana. Od toga je njih 52 ubijeno, a 49 ranjeno u napadima pobunjenika.

Mumm je za dnevni list "San Francisco Chronicle" rekao kako njegova tvrtka nije očekivala da će morati raditi u "konfliktnim uvjetima", te da je stanje u Iraku gore od njegovih očekivanja, što mu "slama srce".

Jonathan Marshall, glasnogovornik tvrtke, je izjavio kako je većina "Bechtelovih" radnika u Iraku ubijena ili ranjena van radnog mjesta.

D.A.

Pročitajte više