Begović: Višku radnika u "Borovu" potraživanja će biti isplaćena za mjesec dana

UPRAVA "Borova", predstavnici radnika i mjerodavnih ustanova potpisat će 31. ožujka sporazum o zbrinjavanju viška zaposlenih, a radnička potraživanja mogla bi biti isplaćena u idućih mjesec dana, najavio je danas predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Temeljem sporazuma 1.746 radnika proglašenih viškom dobit će 1.500 kuna po godini staža, u što su uključene i otpremnine, rekao je Begović.

Prosječan staž radnika proglašenih viškom iznosi 23 godine, pa će za sve njih trebati osigurati između 60 i 65 milijuna kuna.

Prije realizacije sporazuma radnici trebaju potpisati izjavu o prihvaćanju nagodbe za isplatu potraživanja, rečeno je u Uredu za socijalno partnerstvo.

"Što radnici prije potpišu izjavu, ranije će krenuti isplata potraživanja i raskidanje radnog odnosa", napomenuo je Begović dodavši da će radnici izjavu moći potpisivati od 2. travnja.

Novac za tu svrhu osigurat će se pozajmicom uz jamstvo države, a "Borovo" će ga vratiti prodajom nekretnina koje nisu u njegovoj temeljnoj funkciji, rekao je predsjednik Uprave Nino Bajza.

Od 22.000 radnika, koliko je bilo zaposleno u "Borovu" prije rata, danas u toj tvrtki još radi 1.300 osoba.

Pročitajte više