Belgija: Do kraja 2004. Europa će imati ustav

BELGIJA je u utorak priopćila kako je, i nakon neuspjeha EU-ova summita prije dva tjedna, uvjerena da će zemlje članice Europske unije do kraja iduće godine postići dogovor o ustavu na kojem će se temeljiti proširena Europa.

"I ja se bojim da Unija neće postići dogovor o ustavu tijekom irskoga predsjedanja", rekao je belgijski državni tajnik za europske poslove Jacques Simonet za dnevnik Metro. "Ali spreman sam se kladiti da ćemo svi mi, na kraju 2004., tijekom nizozemskoga predsjedanja podržati tekst koji će biti blizak Konvenciji", rekao je.

Belgija želi da konačni nacrt ustava bude što bliži tekstu koji je sastavljen na lipanjskoj konvenciji sastavljenoj od 105 članova, kojima je predsjedao bivši francuski predsjednik Valery Giscard dEstaing.

Simonet je rekao da bi, ne bude li napretka, glavne članice EU-a mogle krenutim putem bliže međusobne integracije.

"U ovoj fazi to sigurno nije cilj ove vlade. Ali jasno je će, ne bude li napretka s 25 zemalja članica, stvari tako krenuti", rekao je. "Vjerojatno će se raditi o jednoj jezgri koja bi se sastojala od zemalja utemeljitelja Unije. Mislim na bližu suradnju u socijalnim i poreznim pitanjima, ali i u obrani".

Pročitajte više