Ustav EU: Između Njemačke i Poljske ima neslaganja, ali ne i sukoba

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer u petak je izjavio kako između Poljske i Njemačke ima neslaganja glede europskog Ustava, ali da oni prešli u "sukob" dvaju susjeda koje povezuje s poviješću.

"Između Njemačke i Poljske nema sukoba. Savezna Republika Njemačka uvijek je podupirala Poljsku", rekao je Fischer na konferenciji za novinare.

"Nema potrebe za posredovanjem između Njemačke i Poljske, ali je potrebno izgraditi most" oko pitanja vezanim uz budući Ustav, rekao je Fisher.

Istodobno je njemački ministar ocijenio da će biti "teško postići konsenzus", ali i najavio kako će Njemačka ipak "žustro raditi na tome da se on postigne".

Njemačka traži konsenzus oko dvostruke većine u procesu glasovanja u Europskom vijeću i oko učinkovite Europske komisije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak su šefovi država i vlada EU u Bruxellesu u zajedničkoj izjavi osudili "sve izraze antisemitizma, među kojima i napade na sveta mjesta i pojedince", nakon što je ove godine u nekoliko europskih država došlo do porasta netrpeljivosti i napada na Židove.

Europsko vijeće izrazilo je i potporu palestinskim vlastima u njihovim pokušajima postizanja prekida napada na izraelske ciljeve.

"Eu pozdravlja napore palestinske vlade oko postizanja trajnog prekida vatre i podršku koju je oko toga izrazila egipatska vlada", kaže se u zaključcima Europskog vijeća sa summita.

I Izrael i Palestinci pozvani su u zaključcima na "ispunjavanje svojih obveza i dužnosti u sklopu mirovnih smjernica".

Također je izražen opći inreres za stabilnosti u Iraku, a kao temeljne odrednice za budućnost Iraka navedeni su odgovarajuća sigurnosna situacija i potreba da se UN osigura presudna uloga u toj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara