Belgija u šoku nakon katastrofalne eksplozije plina

BELGIJA je u subotu i dalje u šoku nakon jučerašnje eksplozije plina u industrijskoj zoni na jugu zemlje u kojoj je, prema još nepotpunim i privremenim podacima, život izgubilo 15 ljudi.

U eksploziji, do koje je došlo u petak ujutro u Ghislenghienu, nedaleko od grada Atha, oko 120 osoba je ozlijeđeno, od kojih četrdesetak ima teške opekline, a tri se vode kao nestale, izjavio je u petak navečer belgijski premijer Guy Verhofstadt.

Lokalne vlasti u Athu priopćile su da još devet tijela nije indetificirano.

Na kraljevskoj palači visi zastava na pola koplja, a belgijski je kralj Albert II doputovao u subotu ujutro u Ath kako bi se sastao s lokalnim vlastima i izrazio sućut obiteljima žrtava.

Kralj je u petak prekinuo svoj odmor u inozemstvu i vratio se u zemlju kao i premijer Verhofstadt koji je stigao u Ath u petak navečer i proglasio dan žalosti.

Mjesto tragedije posjetili su i ministri unutarnjih poslova, zdravstva i obrane.

Eksplozija se dogodila na podzemnome dijelu plinovoda koji ide od belgijskoga grada Zeebruggea prema sjevernoj Francuskoj, kad su radnici popravljali mjesto na kojem je istjecao plin, rekao je glasnogovornik regionalnoga ureda civilne zaštite.

Od eksplozije su vatrene kugle letjele desetke metara u zrak, a tijela su letjela stotine metara daleko od mjesta eksplozije kraj Atha, 40 km jugozapadno od Bruxellesa.

Uništene su dvije obližnje tvornice, a spaljeno područje stotinama metara od mjesta eksplozije.

Pročitajte više