Benčić: Šveb nije kandidat cijelog HDZ-a, nego ministrice kulture

Na fotografiji: Robert Šveb Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNICA Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) poručila je danas da će odgovornost za imenovanje Roberta Šveba glavnim ravnateljem HRT-a snositi ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, čiju će ostavku, rekla je, oporba tražiti kada se realizira Švebov sukob interesa.

"Zašto se vladajući svjesno stavljaju u poziciju u kojoj će oporba za nekoliko mjeseci, kada se Švebov sukob interesa realizira, tražiti ostavku ministrice kulture jer mi znamo da on nije kandidat ni cijelog HDZ-a, nego kandidat ministrice kulture", upitala je Benčić u saborskoj raspravi.

"Od danas ministrica kulture preuzima odgovornost za sve što će se događati i mi ćemo je na tu odgovornost brzo pozvati", istaknula je.

"Izaberite ga i nosite taj politički teret sljedećih pet godina", poslao je poruku vladajućima i Nino Raspudić (Klub Mosta).

"Raspisati novi natječaj i smijeniti ministricu kulture"

Matko Kuzmanić (Klub socijaldemokrata) kazao je kako bi, da je na mjestu premijera Andreja Plenkovića, poništio natječaj i raspisao novi te smijenio ministricu kulture.

U raspravi je i ostatak oporbe propitivao zašto se "gura čovjek" koji je u evidentnom sukobu interesa te je li moguće da nema boljeg kandidata od Šveba, nazvavši farsom cijeli postupak izbora glavnog ravnatelja HRT-a.

"Jasno što HDZ želi postići izborom Šveba, da bude malo oprezniji s torbama, ali i nastavi s dosadašnjom praksom po kojoj se stvarno stanje i korupcijska priroda vlasti ne prikazuje ili prikazuje u noćnim terminima", kazala je Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) .

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) rekao je da neće govoriti o cenzuri jer HRT kao javni servis propada i to ne zato što nema financije, već zato što novcem, neovisno o politici, ne proizvodi program, ni filmski, niti znanstveni, niti dokumentarni. Ustvrdio je da je za njega ključno pitanje kako taj trend preokrenuti, "da se novac ne isisava i da televizija ne propada".

"SDSS još nije odlučio kako će glasati po pitanju Šveba"

Pupovac je poručio da njegov klub ne može nikome bjanko dati povjerenje te da SDSS-a još nije donio odluku kako će glasati po pitanju Šveba.

"S veseljem očekujem to vijećanje u Klubu SDSS-a i vidim kako će sutra glasati", reagirao je Raspudić i podsjetio na raniju izjavu Arsena Bauka (SDP) kako se ne može ne može biti "i pošten i hreben" vezao za Darija Hrebaka (HSLS).

"Sudeći prema onom što je Pupovac rekao možemo imati iznenađenje, no nisam primijetila da su kolege iz HDZ-a trepnule kada je Pupovac to rekao", kazala je Marija Selak Raspudić i upitala svoga supruga za govornicom da kaže kolike su po njemu šanse da Pupovac sutra ne digne ruku za kandidata HDZ-a.

Raspudić joj je odgovorio da su šanse rječnikom sportske kladionice 1.01. "Ako gospodin Pupovac bude glasao protiv, vodim vas na najbolju večeru u Zagrebu, a ako bude suprotno, vi meni kupite slanac”, rekao je Raspudić.

Ponudu za večeru proširio je i na kolegu Nikolu Grmoju te kazao kako to dovoljno govori o pretpostavkama da će Pupovac i dvije zastupnice SDSS-a sutra glasati.

Pročitajte više