Beograd je danas među najzagađenijim gradovima na svijetu

Ilustracija: EPA

BEOGRAD je danas jedan od najzagađenijih gradova u svijetu s koeficijentom čestica u kategoriji "nezdravo", pokazuju podaci s više mjernih punktova u srpskoj prijestolnici, prikazani na specijaliziranom portalu Air Visual i lokalnoj stranici Beoeko.

Zrak je zagađen i nezdrav u cijelom gradu

Jutarnja mjerenja držala su Beograd do podneva na vrhu liste s najvećom koncentracijom PM 2.5 čestica, većom i do 12.5 puta od normalnih vrijednosti. Prema navodima portala, Beograd je po zagađenosti skoro do podneva bio ispred Indije i Kine.

Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša i stranice Beoeko, zrak je u kategoriji "zagađen" i "nezdrav" na skoro svim mjernim punktovima u Beogradu, a visoku razinu zagađenosti imaju u Srbiji još i Valjevo, Užice, Novi Pazar, Pančevo i Pirot, a u kategoriji "veoma zagađen" je Smederevo, gdje se nalazi čeličana kojom upravlja kineska tvrtka HBIS.

Kod ljudi se mogu javiti zdravstvene tegobe

Kategorija "zagađen zrak" upozorenje je da se zdravstvene tegobe mogu javiti u cijeloj populaciji, a ozbiljnije tegobe kod starijih, djece i osoba s bolestima srca i pluća, upozorenje je objavljeno na službenoj stranici Agencije.

Srbija se, u okviru takozvane zelene agende, obvezala da će smanjiti i reducirati individualne kotlovnice na ugalj u stambenim zgradama koje nisu priključene na sustav gradske toplane koja pretežito koristi plin.

Razvoj sustava prijevoza tramvajima, kupnja električnih autobusa i tramvaja, izgradnja tvornica za preradu otpadnih voda, energetska rekonstrukcija zgrada, uvođenje sustava javnih bicikala, širenje mreže biciklističkih staza te izgradnja 10.000 četvornih metara zelenih zidova i povećanje površina pod šumom za 10 posto neki su od ključnih planova u koje treba uložiti 5.2 milijarde eura kako bi Beograd za 10 godina dostigao europske standarde zelenog grada, navedeno je u agendi i predviđenim aktivnostima gradske uprave Beograda.

Pročitajte više