Beograd: Navijači skinuli grb i zastavu s hrvatske ambasade

NAKON završetka finala europskog prvenstva u vaterpolu u Kranju između reprezentacija Srbije i Crne Gore i Hrvatske, nekoliko stotina navijača okupilo se u nedjelju navečer u Beogradu ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u središtu grada, u Ulici Kneza Miloša.

Navijači su u nedjelju navečer, nakon okupljanja u središtu grada, otišli pred zgradu hrvatskog Veleposlanstva, te usprkos kordonu policije uspjeli su ući u dvorište, popeti se na balkon zgrade i skinuti grb i hrvatsku zastavu, koju su kasnije i zapalili na Trgu Republike.

Policija je, prema nekim izvorima, upotrijebila suzavac kako bi rastjerala navijače, a sasvim je sigurno da su stradali prozori Veleposlanstva i okolnih zgrada.

U Novom Sadu izgrednici su polupali stakla na svim zgradama na središnjem novosadskom trgu, kao i na Gradskoj kući, demolirali su restoran "Mc Donalds" i zapalili štand predstojeće manifestacije "Exit". Novosadski "Dnevnik" navodi i da su izgrednici, "vidno alkoholizirani momci", ispisivali i grafite "Šljiva heroj" i "Šešelj bog".

Očekuje se da beogradska i novosadska policija tijekom dana obavijeste javnost o razmjerima divljanja izgrednika u tim gradovima.

Ministarstvo vanjskih poslova o neredima u Beogradu

Zgrada Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu bila je u nedjelju u večernjim satima poprište izgreda i napada izgrednika, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova.

Oko dvije tisuće osoba okupilo se ispred zgrade Veleposlanstva RH u Beogradu izvikujući pogrdne parole i nasrćući na zgradu Veleposlanstva, nastavlja se u priopćenju te dodaje da su na zgradi Veleposlanstva razbijena sva prozorska stakla na prednjoj i stražnjoj strani, a uništena su i rasvjetna tijela.


Vrhunac ovoga nemilog incidenta dogodio se kada su se neke od osoba koje su razbijale stakla popele na balkon Veleposlanstva skinule zastavu Republike Hrvatske, uklonile jarbol za zastavu i na isto mjesto postavile zastavu Srbije i Crne Gore, stoji u priopćenju.

Nadležna tijela Srbije i Crne Gore nisu pravodobno i u potrebnoj mjeri reagirala i zaštitila diplomatski objekt što je dužnost svake države primateljice, ističe MVP.

"Začuđuje i neadekvatna sigurnosna procjena o riziku nakon vaterpolo utakmice i potrebe da se preventivno zaštiti diplomatski objekt", nastavlja se u priopćenju. U nedjelju su nakon finalne vaterpolo utakmice Europskog prvenstva u Kranju, između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, izbili neredi koje su započeli hrvatski navijači razočarani porazom.

Zbog svega što se događalo u Beogradu, u Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu odmah je pozvan veleposlanik Srbije i Crne Gore Milan Simurdić kojemu je uručena oštra prosvjedna nota uz zahtjev da se o nemilim događajima dadu točne informacije, provede istraga i nadoknadi šteta. Ministarstvo u svom priopćenju izražava čuđenje zbog "neadekvatne sigurnosne procjene o riziku nakon vaterpolo utakmice, a i u svjetlu nedavnih uhićenja osoba zbog počinjenih ratnih zločina u Republici Hrvatskoj te potrebe da se preventivno zaštiti objekt Veleposlanstva Republike Hrvatske".

Veleposlaniku Simurdiću ukazano je na to da ovakav težak incident nikako nije primjeren razini dosegnutih međusobnih odnosa i da pokazuje da u Srbiji i Crnoj Gori još uvijek nasilno djeluju oni koji ne žele potpunu normalizaciju međusobnih odnosa, kaže se na kraju priopćenja.

Beograd: Skidanje grba i zastave s veleposlanstva RH "vandalizam"

Pomoćnica ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Aleksandra Joksimović osudila je divljanje navijača u Beogradu i Novom Sadu, te skidanje grba i zastave sa zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu nazvala "vandalizmom".

Hrvatska i Srbija i Crna Gora u nedjelju su u Kranju odigrali vaterpolo utakmicu u finalu Europskog prvenstva. Nakon pobjede reprezentacije SiCG izbili su veliki neredi.

Pročitajte više