Beograd: Odbijeni svi zahtjevi za izuzeće

JAVNI tužitelj Republike Srbije Đorđe Ostojić odbio je zahtjev nekih branitelja optuženih za ubojstvo premijera Zorana Đinđića za izuzeće specijalnog tužitelja za borbu protiv organiziranog kriminala Jovana Prijića i njegovih zamjenika, a predsjednik Okružnog suda Radoslav Bačević odbio je zahtjev za izuzeće sudskog vijeća, te je današnje suđenje u Beogradu nastavljeno.

Čitanjem optužnice protiv 36-orice optuženih za atentat na premijera Đinđića 12. ožujka ove godine, te za niz drugih teških kaznenih djela (ubojstva, otmice, iznude i drugo), i formalno je započela glavna rasprava.

Predsjednik sudskog vijeća, sudac Marko Kljajević, prije nego što je počelo čitanje optužnice, priopćio je da je "sudu pristupio" optuženi Milan Jovanović, optužen za sudjelovanje u ubojstvu premijera, koji je dosad bio u bijegu. Time će na optuženičkoj klupi biti 22 optužena, dok ih je 14 - na čelu s prvooptuženim Miloradom Lukovićem Legijom, bivšim zapovjednikom jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, još u bijegu, te će im se suditi u odsutnosti.

O zahtjevu odvjetnika optuženih da se Specijalni sud za borbu protiv organiziranog kriminala proglasi nenadležnim za upravo započeto suđenje, sudsko vijeće će odlučiti naknadno, kazao je predsjednik vijeća. Pojedini odvjetnici optuženih su, naime, postavili pitanje retroaktivne primjene Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala, koji je donesen nakon što su počinjena kaznena djela koja se njihovim branjenicima stavljaju na teret. Također, u vrijeme počinjenja tih kaznenih djela, Specijalni sud i specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala još nisu bili oformljeni.

Pročitajte više