BEOGRAD: SKUP PREDSTAVNIKA PRAVOSUĐA

Dvodnevni skup predstavnika pravosuđa Hrvatske i Srbije i Crne Gore, posvećen pitanju zapovjedne odgovornosti u domaćem i međunarodnom pravu, kojega su organizirali beogradski Fond za humanitarno pravo, Hrvatsko udruženje za kazneno zakonodavstvo i praksu i Outreach program Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, završava s radom danas u Beogradu.

Koordinator beogradskog Ureda Haaškog suda Matias Hellman naglasio je da su i hrvatsko i srpsko pravosuđe nedovoljno pripremljeni za procesuiranje optuženih za ratne zločine. Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo izjavio je da je za prijem Hrvatske u Europsku uniju "od presudnog značaja njena sposobnost da sama sudi za ratne zločine", te će - kad je o zapovjednoj odgovornosti riječ - Hrvatska donijeti poseban zakon.

Predstavnik Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu Ivo Josipović naglasio je da su upravo u saborskoj proceduri izmjene kaznenog zakonodavstva, kojima će biti uveden institut zapovjedne odgovornosti.

"U Hrvatskoj dosta dugo jačaju tendencije da se sudi za ratne zločine. Mi smo imali postupke kojima je javnost bila zadovoljna i one kojima nije", kazao je Josipović novinarima. On je dodao da je u Hrvatskoj sve jača svijest građana da se ratnim zločincima mora suditi.

U kazneno pravo Srbije, međutim, prema riječima republičkog javnog pravobranitelja Seada Spahovića, neće biti unesen koncept zapovjedne odgovornosti "jer se nove materijalno-pravne odredbe ne mogu primijeniti retroaktivno, na protekle događaje", ali se očekuje uvođenje specijalnog tužitelja za ratne zločine, kao i specijalnih sudskih vijeća koja će suditi za ta najteža djela.

Beogradska konferencija imat će nastavak u Zagrebu 13. i 14. lipnja.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više