Beogradski mediji najavljuju posjet hrvatskog predsjednika SCG

BEOGRADSKI mediji od srijede ujutro najavljuju posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, ističući da je to prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Beogradu od raspada bivše SFRJ.

Beogradski "Danas", najavljujući posjet hrvatskog predsjednika, u naslovu ističe Mesićevu izjavu, danu u utorak, da "ne očekuje ništa spektakularno", te izjavu ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Gorana Svilanovića: "Sa zadovoljstvom ga čekamo".

"Glas javnosti", ističući da je to prvi službeni posjet šefa hrvatske države poslije 12 godina, navodi da se Udruženje izbjeglih i prognanih "Pravda" u Paraćinu u utorak obratilo predsjedniku Mesiću javnim pismom, "podsjećajući ga da, usprkos svim njegovim pozivima, u Srbiji i Crnoj Gori još ima pola milijuna prognanih iz Hrvatske, od kojih se neki ni poslije 12 godina izbjeglištva ne mogu vratiti svojim kućama".

List piše i da je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore uputilo otvoreno pismo predsjedniku državne zajednice Svetozaru Maroviću, u kojem na njega apelira da u predstojećem susretu s predsjednikom Mesićem "kao demokrat i državnik, uputi jasne izraze žaljenja i isprike zbog sudjelovanja SiCG u ratu protiv Hrvatske".

"Politika", pod naslovom "Trajno ukidanje viza" ističe Mesićevu izjavu da je povratak hrvatskih građana iz Srbije "ključno pitanje demokratizacije Hrvatske", te navodi da će tijekom razgovora hrvatskog predsjednika i visokih dužnosnika Srbije i Crne Gore biti riječi i o "sjevernoj granici, konkretno Šarengradskoj adi", te ostalim spornim pitanjima. List, također, ističe da je po podacima u Beogradu iz Hrvatske izbjeglo 350 tisuća ljudi, od kojih se zasad vratilo samo 50 tisuća.

"Večernje novosti" u tekstu naslovljenom "Srbija nije neprijatelj" ističe da, prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, "većina građana smatra da je vrijeme rata daleko iza nas i odobrava suradnju".

Predsjednik Mesić u srijedu će se u Beogradu sastati s najvišim dužnosnicima državne zajednice i Srbije, kao i s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori, te predstavnicima organizacija koje rade na procesu povratka izbjeglih.

Uoči dolaska predsjednika Mesića u Beograd, bile su vidljive pojačane policijske snage oko Palače federacije u Novom Beogradu, kao i zgrade Skupštine Srbije i Crne Gore u središtu grada.

Pročitajte više