Beogradski mediji o posjetu hrvatskog premijera

BEOGRADSKI elektronski i tiskani mediji dali su u ponedjeljak veliki publicitet posjetu hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, naglašavajući da je to prvi posjet nakon normaliziranja odnosa između dviju zemalja te da potpisivanje Sporazuma o manjinama ima povijesno značenje.

Beogradska "Politika" prenosi Tanjugov intervju s premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom pod naslovom "Niz bolnih tema" i podnaslovom "Europa je pozdravila moj posjet Beogradu".

Ističe se Sanaderova ocjena da je " Sporazum o zaštiti prava nacionanih manjina povijesni sporazum između Hrvatske i Srbije i Crne Gore...". "Poznate su vrijednosti na kojima se temelji suvremena Europa. Jedna od tih je poštivanje ljudskih prava, poštivanje manjinskih prava. Potpisivanje Sporazuma će značiti mnogo za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji i Crnoj Gori i srpsku i crnogorsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj", prenose se riječi hrvatskog premijera.

O Sporazumu o zaštiti prava manjina, veleposlanik Hrvatske u SCG Tonči Staničić za beogradski "Danas" kaže da "zaista sadrži sve najviše europske standarde zaštite manjina". On "vjeruje da će od toga srpska i crnogorska manjina u Hrvatskoj, i hrvatska manjina u SCG imati samo koristi."

Isti list ističe i ocjenu veleposlanika Staničića o razvoju odnosa dviju zemalja: "Ja sam sudjelovao u organizaciji konzulata u Beogradu prije osam godina i dolazio sam često u Beograd. Mogu sasvim odgovorno reći da su odnosi danas bolji nego ikada i da se razvijaju u tom smjeru."

To posebice pokazuju gospodarski odnosi, budući da se trgovinska razmjena u posljednjih pet godina povećala pet puta, rekao je Staničić za "Danas".

"Danas" kao osobu dana u svojoj rubrici "Ličnost", pod naslovom "Od književnosti do politike", predstavlja biografski portret hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Ostali beogradski listovi "Večernje Novosti", "Glas" i drugi, dali su najavu posjeta, te objavljuju dijelove iz intervjua premijera Sanadera danog Tanjugu, posebice onaj dio koji se odnosi na Sporazum o nacionalnim manjinama.

Beogradski "Blic" objavljuje izjavu ministra za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasima Ljajića da će "jedna od tema današnjih razgovora hrvatskog premijera Ive Sanadera s dužnosnicima u Beogradu biti omogućavanje skupini od 42 Srbina koji se nalaze u zatvoru u Lepoglavi nastavak odsluženja kazne u SCG".

Pročitajte više