Beogradski mediji opširno o reakcijama na proširenje haške optužnice

BEOGRADSKI tisak u srijedu opširno piše o prijedlogu haške tužiteljice Carle del Ponte da optužnicu protiv Ivana Čermaka i Mladena Markača proširi "na sve političke i vojne dužnosnike uključene u operaciju Oluja", ističući da je taj prijedlog izazvao "šok" u hrvatskoj javnosti.

"Hrvatska je uzdrmana zahtjevom Haaškog suda da se proširi krug sudionika u udruženom zločinu protiv srpskih civila kolovoza 1995. godine", egida je u "Večernjim novostima", koje donose i opširan tekst o tome "kako zagrebački Nacional pokušava obraniti Tuđmana za zločine počinjene u Oluji", naslovljen sa "Strah od brijunskih traka".

"Slažemo se da je teško živjeti u zemlji čiji temelji počivaju na zločinu. Ali zar nije Haag pravo mjesto gdje će se dešifrirati tajna brijunskih vrpci i kroz sudski postupak utvrditi što je Tuđman mislio kad je svojim generalima poručio: Treba Srbe potući", zaključuju "Večernje novosti".

Beogradska "Politika" kaže da je proširena haška optužnica "šokirala domaću javnost, još nespremnu na iznošenje pune istine o proteklom ratu", ali i to da prve pravničke reakcije naglašavaju da "niti u jednoj drugoj haškoj optužnici, pa niti u onoj protiv Slobodana Miloševića, za zločine nije optužen tako širok krug ljudi iz različitih struktura".

"Blic", pod naslovom "Za Oluju optuženo više od 1000 ljudi" kaže da je "proširenje optužnice šokiralo hrvatsku javnost, a posebno one koji bi se mogli naći na tom popisu, dok "Glas javnosti" uz tekst o proširenju optužnice protiv Čermaka i Markača prenosi i izjavu savjetnika glavne haške tužiteljice Antona Nikiforova agenciji Tanjug, pod naslovom "Megaproces za Srebrenicu".

"Haško tužiteljstvo organizirat će veliko suđenje osmorici ili devetorici osumnjičenih za zločine u Srebrenici, pod uvjetom da prethodno bude riješen jedan važan tehnički problem - nedostatak sudnice", kazao je Nikiforov. Dodao je da Carla del Ponte želi sve optužnice objediniti u "golem megaproces koji još nije viđen u 12-godišnjoj haškoj povijesti".

List dodaje da su prvooptuženi i drugooptuženi za zločin u Srebrenici, Radovan Karadžić i Ratko Mladić još na slobodi, ali je zato u Scheveningenu osam srpskih generala i oficira Republike Srpske visokog ranga, te nedostaje još samo general Zdravko Tolimir, koji je još na slobodi, iako je "obećao da će se predati".

Pročitajte više