Bergman: HZZO nije platio Hebrangovu operaciju

DIREKTOR Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman izjavio je danas da HZZO nije platio operaciju prostate ministru zdravstva Andriji Hebrangu u Urološkoj klinici u Innsbrucku, niti se ikad o toj mogućnosti razgovaralo.

Bergman je na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a rekao da svakodnevno potpisuje tri - četiri odobrenja za operacije u inozemstvo na teret HZZO-a.

Nije se mogao sjetiti je li netko s Hebrangovom dijagnozom operiran u inozemstvu, budući da se najčešće na operacije u neki inozemni centar šalju djeca sa srčanim manama.

Državni tajnik za zdravstvo Velimir Božikov izvijestio je da se ministar Hebrang osjeća dobro, pa bi se na posao mogao vratiti za osam do deset dana.

Božikov je demantirao tvrdnje u današnjem broju tjednika "Nacional" da Hebrang nije operiran laparaskopski već klasičnom kirurškom metodom, što je mogao obaviti u Hrvatskoj.

Na upit je li ministra upoznao s negativnim reakcijama u javnosti zbog njegove operacije u inozemstvu, Božikov je odgovorio da svaki čovjek ima pravo na dostojanstvo i kao bolesnik na svoj mir.

"Ne bih ga htio uznemiravati s takvim dosta čudnim i malicioznim komentarima", rekao je Božikov. Dodao je da patohistološki nalaz još nije gotov pa još nije poznata prava dijagnoza Hebrangove bolesti.

Članovi Upravnog vijeća razmotrili su danas poslovanje HZZO-a u 11 mjeseci ove godine te prihvatili novu listu lijekova.

Ovu godinu zdravstvo završava s 1,5 milijardi kuna dospjelih obveza koje će podmiriti izdavanjem državnih obveznica u prvom tromjesečju iduće godine. Radi se o dugovima Zavoda i bolnica veledrogerijama.

Predsjednik Upravnog vijeća Stjepan Bačić istaknuo je kako je tijekom ove godine smanjen rast troškova u zdravstvu s 25 posto, koliko je iznosio početkom godine, na sadašnjih četiri posto, što je još uvijek previše, ali je ispod planiranih 4,5 posto rasta troškova.

Od 17. siječnja na snazi će biti nova lista lijekova na koju je ušlo 30 generičkih lijekova u 68 oblika. HZZO očekuje da će zbog sniženih cijena tih lijekova u idućoj godini uštedjeti 220 milijuna kuna.

Na listu bi trebala ući još 24 nova lijeka, no u sadašnjim uvjetima oni bi poskupjeli sustav za 20 milijuna kuna, pa će Zavod nastojati u dogledno vrijeme pregovorima sniziti cijene tih lijekova, rečeno je.

Pročitajte više