Berlin i Varšava za zajednički europski dijalog u pitanju prognanih

NJEMAČKA i poljski predsjednici Johannes Rau i Aleksander Kwasniewski u srijedu su pozvali Europljane da si međusobno ne prebacuju odgovornost za prognanike i izbjeglice u 20. stoljeću u Europi založivši se za zajednički europski dijalog u tom pitanju.

"Jasno je da svaki narod ima pravo žaliti za žrtvama i naša je dužnost brinuti da se sjećanje na žrtve ne zloporabljuje u cilju nove podjele Europe", kaže se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

"Zato zahtjevi za odštetom, međusobno prebacivanje odgovornosti i naknade za pretrpljene gubitke, danas nemaju mjesta", istakla su dvojica državnika.

Projekt izgradnje Dokumentacijskog centra u Berlinu posvećenog protjeranom "njemačkom i europskom" stanovništvu potiče strastvenu raspravu u dvjema zemljama.

Nekoliko milijuna Nijemaca pobjeglo je pred sovjetskom vojskom ili je bilo protjerano krajem rata s pruskih teritorija pridodanih Poljskoj i češkim Sudetima.

Prema riječima dvojice predsjednika, "Europljani bi trebali zajedno ponovno razmotriti sva pitanja koja se bave izbjeglicama i prognanicima tijekom 20. stoljeća, kako bi njihovi uzroci, povijesno podrijetlo i brojne posljedice bile razumljive javnosti".

"Pozivamo Europljane na stvarni dijalog o tom važnom pitanju... i očekujemo od osoba na visokom položaju, političkih čelnika i predstavnika civilnog društva da daju svoj doprinos", dodali su.

Pročitajte više