BERLUSCONI: POČETAK RADA MEĐUVLADINE KONFERENCIJE U LISTOPADU

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u subotu je u Luxembourgu izjavio da će Međuvladina konferencija (IGC), koja će imati zadnju riječ u budućem ustavu proširene Europske unije, početi s radom u listopadu u Rimu. L

Berlusconi, čija će zemlje 1. srpnja preuzeti predsjedništvo EU-a, izrazio je želju da okupi Međuvladinu konferenciju polovinom kolovoza u Rimu, što su promatrači ocijenili malo vjerojatnim zbog tradicionalnih godišnjih odmora u Italiji.

Berlusconi ističe da je vjerojatni početak rada Međuvladine konferencije 15. listopada u Rimu

Berlusconi je europske čelnike pozvao u "Rim gdje bi se trebao potpisati drugi sporazum prije europskih izbora koji su predviđeni za proljeće".

Zbog simboličnih razloga, Italija se zalaže da se Europski ustav potpiše upravo u Rimu, gdje je 1957. potpisan prvi ustav tadašnje Europska zajednica (EZ).

U tijeku je finalizacija plana ustava na kojoj rade članovi Konvencije o budućnosti Europe. Njezin predsjednik Valery Giscard d'Estaing službeno bi ga trebao predati šefovima država i vlada EU-a na summitu koji će se u Solunu održati 20. i 21. lipnja.

(Hina) mh sv



Pročitajte više