Berlusconi podržao ulazak Hrvatske u EU

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi podržao je u petak tijekom konferencije za novinare na kraju godine ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

U Villi Madami u Rimu, gdje je održana tradicionalna konferencija za novinare potkraj godine, Berlusconi je rekao kako je inzistirao da se Hrvatska uključi u red kandidata i kada su druge članice EU još imale žestokih rezervi.

Talijanski premijer je ponovio kako se stalno zauzimao i zauzima za ulazak Hrvatske i susjednih zemalja u Europsku uniju, kako "zbog susjedstva i snažnih ekonomskih odnosa", tako i zato što samo kad uđu u sastav EU, ona može "jamčiti mir, stabilnost i ekonomski napredak" jugoistočnoj Europi.

Berlusconi nije kazao da postoje neka otvorena pitanja koja treba riješiti s Hrvatskom, kao niti bilo što o postavljanju talijanskih uvjeta za ulazak Hrvatske u EU.

Osim pune potpore ulasku Hrvatske u Europsku uniju, Berlusconi je lijepim riječima govorio o premijeru Ivi Sanaderu, nazvavši ga prijateljem.

Na tiskovnoj konferenciji Berlusconi je odgovarao uglavnom o unutarnjim talijanskim pitanjima i potvrdio je da će se izbori za novi talijanski parlament održati 9. travnja 2006. godine.

Pročitajte više