Berlusconi traži ostavku Prodija

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi zatražio je danas od Romana Prodija ostavku na položaj predsjednika Europske komisije.

Berlusconi je u srijedu ujutro sudjelovao u emisiji radija RAI-a i na pitanje novinara da li bi Prodi trebao podnijeti ostavku na svoj položaj pošto je u Italiji osnovana izborna lista s njegovim imenom za europske izbore u ljeti ove godine, odgovorio: "Tako što nalaže pristojnost i doličnost". Cijeli talijanski desni centar na čelu s Berlusconije drži da i samo osnivanje liste Prodi, bez stvarne kandidature predsjednika EK, znači miješanje u unutarnju politiku i svrstavanje uz jednu stranu, dok dužnost u Bruxellesu nalaže nepristranost.

Berlusconi je danas potvrdio u razgovoru za radio RAI da će se kandidirati na europskim izborima na čelu njegove stranke Naprijed Italijo, ali samo "kao stjegonoša", jer ne želi ići u Europski Parlament. Desni centar će se na izborima, koje će vlada zakazati na sastanku u petak za 12. i 13. lipnja kada će se osim za europarlament glasovati i za regionalna i gradska vijeća, pojaviti odvojeno, dok će se lijevi centar pojaviti jedinstveno pod listom Prodija. Svaka stranka koalicijskog većinskog desnog centra bit će odvojena na izborima, a Berlusconi je rekao kako neće podnijeti ostavku na premijersku dužnost ako izgubi na europskim izborima.

Pročitajte više