Berlusconi u nemilosti zbog napada na talijanske suce

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi je došao u nemilost talijanskih dnevnih listova zbog napada na talijanske suce a neki tvrde i da je uzrokovao institucionalnu krizu koja bi mogla dovesti do političke nestabilnosti.

Berlusconijev govor u srijedu, koji je prenosila talijanska televizija, polarizirao je vladin blok i oporbu. Berlusconi je u govoru rekao da je žrtva ´nevjerojatnog sudskog progona´ nakon što je Vrhovni sud odbacio njegovu molbu da mu se suđenje zbog korupcije premjesti iz Milana.

Berlusconi smatra da bi suđenje trebalo premjestiti iz Milana jer tvrdi da su suci u tom gradu neobjektivni i naklonjeni ljevici.

Dnevni list La Repubblica piše da je Berlusconi nesposoban razdijeliti svoju ulogu premijera od svoje ´opsesije pravosudnim problemima´. List ga također optužuje da ´izaziva rat među institucijama u zemlji´ i koristi vlast da zaštiti svoje poslovne interese.

U svojem govoru Berlusconi je rekao da ljevičarski suci žele potkopati demokraciju i uzurpirati vlast od izabranih političara.

List dodaje da bi se on trebao koncentrirati na skorašnji sastanak s britanskim premijerom Tonyjem Blairom i američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom umjesto da troši vrijeme na pitanja iz svoje poslovne prošlosti.

Berlusconi je naglasio da neće dati ostavku čak i ako ga sud proglasi krivim za korupciju. On pritom niječe bilo kakve malverzacije.

Corriere della Sera također u četvrtak govori o ´riziku rata među institucijama´. U uvodniku list tvrdi da bi takav sukob bio razarajući za političku stabilnost u Italiji.

Pročitajte više