Berlusconi u Parlamentu o iračkoj krizi

Italija neće izravno sudjelovati u eventualnom ratu u Iraku, ali će dati baze i zračni prostor američkim snagama na korištenje, rekao je talijanski premijer Silvio Berlusconi danas u parlamentu.

Iz baza na talijanskome tlu ne bi trebali polaziti američki zrakoplovi izravno u rat protiv Iraka. Talijanska vlada desnog centra, kako je objasnio Berlusconi, odobrava Sjedinjenim Državama isto ono što su odobrile Francuska i Njemačka, zemlje koje se protive ratu. Nakon govora o iračkoj krizi u Zastupničkom domu, Berlusconi će isto govoriti i u Senatu.

U Parlamentu će oporbeni lijevi centar predočiti posebnu rezoluciju kojom se odbacuje unilateralni rat i traži se donošenje odluka u okviru Ujedinjenih naroda. Parlament će zatim glasovati o prijedlugu vlade po kojem Italija neće izravno sudjelovati u napadu na Irak, već će dopustiti korištenje baza i zračnog prostora angloameričkim snagama.

Talijanska vlada je na današnjem sastanku donijela odluku o povećanju mjera sigurnosti pred tzv. osjetljivim objektima za eventualne terorističke napade.

(Hina) st sb

Pročitajte više