Bernardić citirao šefa intenzivne, Plenković: Stručnjaci jačeg kalibra od tih...

Foto: RTL Press

DANAS je održano sučeljavanje HDZ-a Andreja Plenkovića i šefa SDP-a Davora Bernardića na RTL televiziji. 

Prva tema je bila vezana za koronavirus, a u sklopu te teme je Davor Bernardić spomenuo i Marka Kutlešu, vodećeg hrvatskog infektologa, šefa Intenzivne u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici.

Bernardić spomenuo Kutlešu

On je, podsjetimo, nedavno rekao kako smo imali dobru situaciju s koronavirusom, ali kako smo zbog političke situacije sve profućkali. 

Bernardić je rekao da su mjere prerano olabavljene i sve zbog izbora.

“Sve vam je rekao glavni čovjek na klinici Fran Mihaljević, Kutleša. Rekao je da su mjere prerano otpuštene upravo zbog izbora i da je to dovelo do novog vala epidemije”; rekao je Bernardić citirajući Kutlešu.

"Stručnjaci malo jačeg kalibra od ovih koje vi spominjete..."

Plenković je odgovorio.

“Mi ne samo da smo zaštitili živote u Hrvatskoj, naše gospodarstvo i zdravstveni sustav nego smo prvi u EU pokrenuli krizni odgovor na covid. Činjenica je da smo mi zaštitili i zdravstvene ustanove i ustanove socijalne skrbi. Virus je najviše života odnio u Domovima za starije diljem svijeta. U Italiji, Francuskoj, SAD-u…”, rekao je i dodao da je dugo trajao pritisak na vladu da se popuste mjere.

“Svi ugledni stručnjaci i stručnjaci malo jačeg kalibra od ovih koje vi spominjete, znanstvenici koji su u našem znanstvenom savjetu procjenjuju i u Hrvatskoj i u inozemstvu, procjenjuju da ovakve respiratorne, zarazne bolesti imaju najniži intenzitet tijekom ljetnih mjeseci. Svi upućuju na mogući drugi val na jesen”, rekao je Plenković i dodao kako se na izbore ide sada kako bi tada, u tom drugom valu Hrvatska imala vladu.

Pročitajte više