Bernardić: Ne oporezivati one koji rade dobro, treba ih potaknuti na nove investicije

Foto: FaH

ZASTUPNIK Socijaldemokrata Davor Bernardić komentirao je predloženi zakon kojim će se oporezivati ekstraprofit rekavši da ne treba dodatno oporezivati kompanije koje rade dobro, nego ih treba potaknuti na nove investicije, što će predložiti njegov klub.

Ne treba dodatno oporezivati kompanije koje rade dobro, ali ih treba potaknuti da dodatno investiraju u nova radna mjesta i na nove investicije, izjavio je Bernardić dodavši kako će Klub Socijaldemokrata ovih dana to predložiti kao zakonski prijedlog.

Kaže kako je jasno da oni koji su u vrijeme krize ostvarili ekstraprofit moraju podnositi dio odgovornosti, ali, ustvrdio je, "ne na način da ih se lupi po džepu bez da država i građani od toga imaju koristi".

Ključno je novac usmjeriti u nove investicije, rast i zapošljavanje, poručio je Bernardić.

 

"Zakon o sportu ne rješava ključno pitanje sporta, a to je njegovo financiranje"

Osvrnuo se i na Zakon o sportu, o kojemu će sabor raspravljati ovaj tjedan, ocijenivši da su napravljeni neki sitni pomaci kada je u pitanju status sportaša, no to, smatra, neće riješiti pitanje hrvatskog sporta, neće više djece biti na sportskim terenima, a rezultati u sportu neće biti bolji. Zakon ne rješava ključno pitanje sporta, a to je njegovo financiranje, posljedično i financiranje i statusa trenera, kaže Bernardić.

Iako sportski rezultati često ovise o individualnoj volji pojedinaca, u njemu vrijedi ona stara ''koliko para, toliko muzike'', dodao je.

Kada je riječ o hrvatskim izdvajanjima za sport, ona su dva i pol puta manja od prosjeka EU. Od 270 tisuća ljudi koji se bave sportom, tek njih 20 tisuća ne plaća članarinu, što znači da 250 tisuća sportaša sufinanciraju njihovi roditelji, što je veliko opterećenje za roditelje. Mali klubovi jedva preživljavaju od sredstava lokalne samouprave i članarine, upozorio je.

Što Socijaldemokrati predlažu?

"Ako se ponosimo našim sportskim rezultatima, onda to trebamo i stimulirati. Budući da vlada nije ispunila obećanje da će do drugog čitanje u sabor poslati izmjene poreznih zakona kako bi se pomoglo sportu i kulturi, Klub Socijaldemokrata ovaj će tjedan u saborsku proceduru poslati prvi u nizu zakona o rješavanju pitanja financiranja sporta i kulture", rekao je.

Ključna stvar koju predlažemo, dodao je Bernardić, je da se "20 posto ukupne obveze poreza na dobit (3,6 postotnih poena kod poreznih obveznika koji imaju stopu poreza na dobit od 18 posto i 2 postotna poena onih koji imaju 10 posto) može investirati u sport i kulturu kao porezno priznato u punom iznosu".

Smatra da je to posebno zanimljivo kada se razgovara o oporezivanju ekstraprofita u vrijeme krize.

Vlado Šola, bivši rukometaš i predsjednik Aktiva Socijaldemokrata za sport, ocijenio je da predloženi Zakon o sportu ne osigurava rast i razvoj sporta. Tvrdi da će situaciju biti teško promijeniti jer za to nema sluha kod vladajućih.

Pročitajte više