Beroš: Proglasit ćemo opasnost od epidemije, to je administrativna mjera

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U EMISIJI U mreži Prvoga na Hrvatskom radiju ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da zasad nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. 

Još uvijek je 10 oboljelih. 

Posljednji zaraženi je vozač kamiona iz Varaždina koji je bio u Italiji. Beroš je rekao da ima još sumnji na zarazu, testirana su 272 uzorka, a za 10-ak se još čekaju nalazi. Za sada je 3,98% pozitivnih uzoraka od ukupnog broja testiranih, rekao je ministar.

Beroš je najavio i da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusom, ali da je to samo administrativna mjera te da se ne odnosi na zatvaranje škola, javlja HRT.

O trenutačnoj situaciji s koronavirusom, dosad poduzetim mjerama te planovima za dalje riječi će biti i na sjednici vlade.

Prvi slučajevi u Mađarskoj i Italiji

U međuvremenu, prvi slučaj zaraze koronavirusom otkriven je u Sloveniji. Riječ je o Marokancu koji je u Sloveniju stigao preko Italije. Smješten je na zaraznu kliniku u Ljubljani, a slovenska je vlada objavila da se utvrđuju njegovi kontakti kako bi se spriječilo širenje zaraze. 

Jučer je i Mađarska potvrdila prva dva slučaja koronavirusa kod dvojice iranskih studenata.

A broj zaraženih u Italiji narastao je na gotovo 3100 i umrlo je 107 osoba. Talijanska vlada potvrdila je da do 15. ovog mjeseca zatvara sve škole, kina i kazališta te zabranjuje javna događanja u cijeloj zemlji.   

Pročitajte više