AUDIO Poslušajte kako se HRT besramno ulizuje Todoriću i traži od vlade da ga spasi našim novcem

Foto: FAH

REJTING agencija Moody's je Todoriću srušila rejting Agrokora, dugovi mu se sve više gomilaju, a na vidjelo su počeli izlaziti i sramotni detalji zbog neplaćanja tih dugova. U Srbiji su mu, recimo, zbog neplaćanja isključili struju u nekim trgovinama.

>> Moody's se ponovno oglasio o Agrokoru i upozorava na visok dug dobavljačima

>> NE PLAĆA Todoriću u Srbiji isključuju struju u trgovinama

>> Rejting agencija: Agrokor ove godine može platiti dugove, ali mulja u izvješćima

Iako Index, Reuters i Bloomberg redovito izvještavaju o problemima u koje je Agrokor dospio zbog agresivnog širenja praćenog lošim upravljanjem financijama, Todorić još uvijek ima svoje vjerne fanove na HRT-u, koji misle da bi ga trebali spasiti porezni obveznici.

Zaštita Todorića

Danas je tako u popodnevnim vijestima Prvog programa Hrvatskog radija novinar i komentator Martin Vuković ustao u zaštitu Todorića i njegovih tvrtki.

U svom izlaganju, Vuković se besramno ulizivao Todoriću i svojim hvalospjevima aludirao da bi ga iz njegovih dugova trebala spasiti hrvatska vlada. Obzirom da vlada raspolaže novcem poreznih obveznika, jasno je da bismo spašavanje Todorića trebali platiti - svi mi.

Tako Vuković u svom komentaru optužuje medije da ne brinu o padu Agrokorovog rejtinga, zabrinuto se pitajući je li riječ o zlobi prema vlasniku naše najveće domaće kompanije.

Ulizivanje Todoriću

"Nije Agrokor samo najveća, nego i najvažnija hrvatska tvrtka. Zato je neshvatljiva šutnja hrvatske vlasti o njenoj sudbini.", kaže Vuković na početku svog ulizivačkog komentara.

Plaženje pred Todorićevom tvrtkom Vuković nastavlja lamentiranjem o radnicima Agrokora, pitajući se što bi Angela Merkel ili Viktor Orban napravili u sličnoj situaciji.

"Naravno da oni sutra neće ostati bez posla jer upućeni znaju da su Agrokorove tvornice i farme među najsuvremenijima u svijetu. I nitko ih neće imati interesa zatvoriti.", kaže Vuković.

"Neprijeporna je uloga vlade u sudbini te kompanije.", kaže komentator HRT-a, koji brine zbog "moguće promjene sjedišta kompanije i usmjeravanja kapitala izvan domašaja hrvatskog državnog budžeta".

"Ostavimo mudrijanja o godinama privatizacije"


"Državnu vlast mora brinuti sudbina onih koji stvaraju 10% državnog bruto proizvoda i 2000 dobavljača koji doprinose s još toliko.", tvrdi Vuković, nabrajajući komparativne prednosti Todorićeve tvrtke.

"Agrokor i njegova sudbina više nije samo problem Ivice Todorića i njegove obitelji. Jučerašnja promjena rejtinga je signalna raketa i prema Markovom trgu. Još jedna ozbiljna opomena da se ostavimo mudrijanja o godinama privatizacije i zašto je do ovoga došlo. U tržišnoj smo ekonomiji u kojoj veliki igrači preko noći pojedu one koji misle da su veliki.", rekao je Vuković u vijestima Prvog programa HR-a.

"Briga" za buduće naraštaji

Za kraj, da zaokruži cijeli hvalospjev, Vuković, u naletu proklamirane brige za zdravu hranu, upozorava Hrvatsku da pazi na buduće naraštaje.

"Zapitajmo se želimo li našim budućim naraštajima osigurati hranu uzgojenu na farmama u Slavoniji, Baranji i Istri, ili će ona odlaziti nekim bogatima, a nama dolaziti njihova genetički modificirana. Hoće li nam još dugo biti dostupna voda iz hrvatskih izvora? Sudbina Agrokora pitanje je od presudne važnosti za trećinu hrvatskog gospodarstva. Gospodo vladajući, trgnite se.", dramatično je zaključio Vuković, koji očito misli da se podrazumijeva da je hrana koju proizvode Todorićeve tvrtke automatski zdrava, a ona iz uvoza nezdrava.

Poslušajte audio zapis.

Pročitajte više