Bez dogovora o Cipru zbog nedostatka političke volje

NEMOGUĆNOST da se dođe do sporazuma o planu koji bi omogućio jedinstvenom Cipru da pristupi Europskoj uniji može se pripisati nedostatku političke volje ciparskih Grka i Turaka, kazao je u četvrtak visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda.

Posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a za Cipar Alvaro de Soto rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da je Cipar sada najstariji mirovni problem kojim se bavi Svjetska organizacija.

"Teško je vidjeti tako povoljne okolnosti za postizanje sporazuma kakve su bile u protekle tri i pol godine", rekao je de Soto govoreći o naporima glavnoga tajnika UN-a Kofija Annana od 1999. da pomogne Grcima i Turcima na Cipru da postignu cjelovit dogovor.

On je rekao da su uvjeti u regiji bili povoljni, a da je sa svoje strane Annan uz punu potporu Vijeća sigurnosti uložio krajnji napor i ponudio pošten sporazum za obje strane.

"Činjenica da rješenje nije postignuto u ovakvim okolnostima je duboko razočaravajuća", kazao je de Soto. "Izgleda da se to može pripisati izostanku političke volje prije nego nepostojanju povoljnih okolnosti".

On je rekao da je propuštena jedinstvena prigoda jer su ciparski Grci i Turci odbili mogućnost da glasuju za ponovno ujedinjenje Cipra.

"Neposredni gubitnici su turski Ciprani i Turska, ali grčki Ciprani i Grčka će također izgubiti, ovo je zbilja ishod u kojem svi gube", rekao je de Soto.

On je ponovio Annanovo stajalište da se neće pokretati nove inicijative ukoliko i dok ne bude postojao uvjerljiv razlog da se vjeruje kako postoji politička volja nužna za uspjeh.

"Odgovornost je na stranama i matičnim zemljama da pokažu političku volju za rješavanje problema temeljem ovoga plana", rekao je de Soto.

(Hina) sl dgk

Pročitajte više