Bez Mačeka i Sanadera: Croatia Summit ove godine koštao tri puta manje nego inače



USLUGE produkcije medijskog materijala namijenjenog RTV i internetskom emitiranju i tehničke organizacije međunarodne konferencije Croatia Summit ove godine stajale su 293.680 kuna, potvrdili su nam iz Ministarstva vanjskih poslova. To možda i ne bi bila neka vijest da u vrijeme premijera Ive Sanadera i njegove sive eminencije Ratka Mačeka taj isti posao nije stajao tri puta više.

Još kvalitetnije, a tri puta jeftinije?

Kada je tvrtka Massol dobivala natječaje kod ministra Gordana Jandrokovića za potrebe konferencije Croatia Summit, tada je njihovo angažiranje stajalo vrtoglavih 895 tisuća kuna, odnosno tri puta više. Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu nam danas kako je ponuda ove godine bila i dodatno obogaćena te je podignut nivo kvalitete.

"Želimo istaknuti kako je produkcija medijskog materijala namijenjenog radiotelevizijskom emitiranju te internetskom prijenosu bila usklađena s praksama iz prijašnjih godina. Dodatno je ove godine medijska produkcija podignuta još na viši nivo u pogledu snimanja u punom HD formatu", kažu nam iz MVPEI-a.

Procijenili posao na 450 tisuća kuna

Ministarstvo je raspisalo pozivni natječaj za Croatia Summit te zatražilo ponude od 11 tvrtki, od čega su pristigle tri ponude koje su udovoljavale traženim zahtjevima. Procijenjena vrijednost nabave iznosila je 450 tisuća kuna dok je ponuda tvrtke Pama-Kod izabrana kao najpovoljnija koja je udovoljavala traženim zahtjevima i iznosila je 293.680 kuna.

Nakon objave teksta naknadno smo dobili informaciju iz MVPEI-a u kojoj kažu da se ove godine išlo s drugom vrstom tehničke opreme kao i manjom količinom scenografije, te je tako formirana cijena od 450 tisuća kuna. Tvrtka koja je radila prošle godine, ove godine je dala ponudu koja je bila za tisuću kuna viša od Pama-kod-a.

Index je prošle godine pisao o velikim troškovima održavanja Croatia Summita, a tada smo se otvoreno upitali kako je moguće da je Massol dobio takav posao za toliki novac. Inače riječ je o tvrtki za koju se već duže vrijeme piše kako je bila miljenik u vrijeme Sanaderove vlasti dok je član Uprave Hrvatskih pošta zadužen za marketing Jadranko Mijalić otišao korak dalje te rekao kako iza Massola stoji nitko drugi nego Ratko Maček. Sam Maček u više izjava za Index opovrgnuo je vezu s Massolom.  

Gdje je Maček?

No, vratimo se na Croatia Summit. Naime, prije godinu dana rečeno nam je kako su  "jednostavno bili oduševljeni idejom i tehničkom izvedbom materijala" Massola. Činjenica da se nedugo nakon toga Mačekov poslovni partner iz tvrtke MPR Miroslav Kovačić našao s desne strane Jandrokoviću u službenom državnom posjetu Bruxellesu, objašnjena je riječima kako se zatvaralo jedno od poglavlja za ulazak u Europsku uniju, u što je Kovačić bio uključen, odnosno bio je član pregovaračkog tima. Naime, uobičajeno da se kod zatvaranja poglavlja pojave i svi članovi tima.

Iz Massola su nam tada pokušali objasniti kako je cijena obavljenih usluga s obzirom na obim i zahtjevnost posla, tržišno gledano vrlo povoljna.

Pročitajte više