SAD šalje Ukrajini oružje vrijedno 800 milijuna dolara. Biden: Upozorio sam Putina

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden danas je održao press-konferenciju na summitu NATO-a u Madridu.

Biden je rekao da će sljedećih dana objaviti dodatnu pomoć od 800 milijuna dolara za oružje Ukrajini te naglasio da će NATO braniti “svaki pedalj” svoga teritorija.

"Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god to bude potrebno", rekao je Biden pa istaknuo negativan utjecaj koji je rat dosad imao na Rusiju: nemogućnost otplate vanjskog duga, gubitak 15 godina napretka ekonomije, probleme s održavanjem proizvodnje nafte i oružja jer Moskva više ne može do potrebnih tehnologija zbog sankcija...

"Rusi plaćaju visoku cijenu rata"

"Rusi plaćaju visoku cijenu rata, to dokazuje i činjenica da su Ukrajinci danas zauzeli Zmijski otok", rekao je Biden. 

"Članak 5 sadrži načelo da je napad na jednu članicu NATO-a, napad na sve njih. “Branit ćemo svaki pedalj teritorija NATO-a”, rekao je Biden.

Dodao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin želio dobiti “finlandizaciju NATO-a, a dobio je natoizaciju Finske”.

"Bit ćemo uz Ukrajinu. Cijeli NATO bit će uz Ukrajinu koliko god to bude potrebno, kako bismo osigurali da je Rusija neće poraziti. Ukrajina je već nanijela teške udarce Rusiji, koja je izgubila svoj međunarodni status. Rusija je u poziciji u kojoj cijeli svijet gleda i govori 'sav taj trud, pokušaj zauzimanja cijele zemlje, neuspješan pokušaj zauzimanja Kijeva, pokušaj zauzimanja Donbasa koji još uvijek nije uspješan'".

 

"Upozorio sam Putina"

Rekao je da ukrajinska "nevjerojatna hrabrost" ima podršku međunarodne zajednice. 

"Ne znam kako će ovo završiti, ali neće završiti ruskom pobjedom nad Ukrajinom", rekao je Biden.

Američki predsjednik spomenuo je i ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Biden se, naime, prisjetio kako je prije rata upozorio Putina da "ako napadne Ukrajinu, NATO će ne samo ojačati nego se i ujediniti".

Kaže da je ruskom lideru rekao da će se "demokracije širom svijeta ujediniti i usprotiviti ruskoj agresiji".

"I to je upravo ono što danas vidimo ovdje", rekao je Biden dodavši kako je osnovna ideja NATO-ovog summita u Madridu "zaštita svjetskog poretka utemeljenog na redu i pravilima".

Pročitajte više