Bidenu danima nisu rekli da mu je ministar obrane u bolnici

Foto: EPA

Bidenovoj administraciji danima nije rečeno da je američki ministar obrane Lloyd Austin hospitaliziran, rekao je barem jedan dužnosnik američkim medijima. Austin (70) je primljen u medicinski centar Walter Reed u ponedjeljak zbog komplikacija nakon operacije.

Dužnosnik je američkom CBS-u rekao da Bijela kuća o tome nije bila obaviještena do četvrtka ujutro. Austin je prihvatio odgovornost za nedostatak komunikacije.

"Shvaćam da sam mogao bolje obaviti posao osiguravajući da javnost bude odgovarajuće informirana", rekao je Austin u priopćenju pa dodao: "Obvezujem se da ću biti bolji."

Važna funkcija

Ministar obrane nalazi se odmah ispod predsjednika u lancu zapovijedanja američke vojske. Austin je dodao da je "važno reći: ovo je bio moj medicinski postupak i preuzimam punu odgovornost za svoje odluke o objavi informacija".

"Jako mi je drago što se oporavljam i radujem se skorom povratku u Pentagon", dodao je. Glasnogovornik ministarstva obrane kojeg je citirala novinska agencija AFP rekao je da je u petak ponovno preuzeo svoje dužnosti.

Nije jasno koliko je svojih obaveza g. Austin mogao izvršiti zbog svoje bolesti ni u kojoj je mjeri zamjenica ministra obrane Kathleen Hicks uskočila u pomoć. Dužnosnici su za CNN rekli da je ona povremeno preuzimala njegove dužnosti dok je bio u bolnici, kad je bila u Puerto Ricu na odmoru.

"Biden ima puno povjerenje u Austina"

U međuvremenu Joe Biden je jučer navodno imao "topli" razgovor s Austinom. "Predsjednik ima puno povjerenje u ministra Austina. Veseli se što će se vratiti u Pentagon", rekao je jedan dužnosnik za AFP.

Republikanci su među onima koji su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije.

"Ministar obrane ključna je karika u lancu zapovijedanja između predsjednika i uniformirane vojske, uključujući nuklearni lanac zapovijedanja kada se najteže odluke moraju donijeti u nekoliko minuta", izjavio je senator Tom Cotton.

"Ako je ovo izvješće istinito, moraju postojati posljedice za ovaj šokantni slom komunikacije", dodao je.

"Namjerno su skrivali podatke"

Njegov kolega senator Roger Wicker rekao je da iako mu je drago čuti o Austinovom oporavku, "ostaje činjenica da je ministarstvo obrane namjerno danima skrivalo podatke o zdravstvenom stanju ministra obrane. To je neprihvatljivo".

Pentagon Press Association, sastavljen od novinara koji pokrivaju ministarstvo obrane, također je kritizirao očit nedostatak transparentnosti u pismu Pentagonu u petak.

"U vrijeme kada postoje sve veće prijetnje pripadnicima američke vojske na Bliskom istoku i kada SAD igra ključnu ulogu u nacionalnoj sigurnosti u ratovima u Izraelu i Ukrajini, za američku javnost je posebno važno da bude informirana o zdravstvenom stanju i sposobnosti donošenja odluka njezinog najvišeg čelnika obrane", rečeno je.

Austin, umirovljeni general s četiri zvjezdice, postao je prvi afroamerički ministar obrane 2020. godine.

Pročitajte više