BiH: Ashdown o odnosu međunarodne zajednice prema Hrvatima

VISOKI međunarodni predstavnik za BiH Paddy Ashdown dao je u srijedu naslutiti novi smjer međunarodne zajednice prema položaju hrvatskog naroda u BiH.

´Sve mjere koje sada poduzimamo u vezi s ekonomskim reformama donijet će pogodnosti i koristiti vlasnicima hrvatskih kompanija i njihovu poslovanju više nego bilo kome drugomu´, rekao je Ashdown u intervjuu Hrvatskom radiju Herceg Bosne.

´To znači da pred Hrvatima postoji istinska budućnost u biH´, dodao je Ashdown. Po riječima visokog predstavnika ´glas hrvatskog naroda´ od temeljne je važnosti za budućnost Bosne i Hercegovine.

Ashdown smatra kako nove vlasti u BiH razumiju ključnu ulogu koju Hrvati trebaju odigrati u BiH.

Ashdown je najavio kako će njegov ured (OHR) kroz idućih sedam dana objaviti strateški dokument o onomu što treba uraditi prije no što se BiH preda bosanskohercegovačkim vlastima.

U popodnevnim satima Ashdown je posjetio međudržavni granični prijelaz Doljani (između Čapljine i Metkovića). Tom prigodom je izjavio kako godišnje u BiH u ruke kriminalaca ode oko 600 milijuna eura, te da je nužno uspostaviti jedinstvenu (državnu) carinsku službu i uvesti porez na dodanu vrijednost radi sprječavanja korupcije.

Pročitajte više