BiH: "Energoinvest" će se prodavati početkom 2005. godine

SARAJEVSKA tvrtka "Energoinvest", specijalizirana za projektiranje i gradnju elektroopskrbnih kapaciteta diljem svijeta, početkom sljedeće godine bit će ponuđena na prodaju, najavio je direktor toga nekadašnjeg poslovnog giganta Džemail Vlahovljak.

U izjavi koju je u petak prenio "Dnevni avaz", Vlahovljak je objasnio kako će na javnom natječaju biti ponuđeno 67 posto udjela u "Energoinvestu", koji je državno vlasništvo, a procjenjuje se kako bi to stajalo oko 75 milijuna eura (150 milijuna konvertibilnih maraka).

Taj posao odvijat će se pod nadzorom Agencije za privatizaciju Federacije BiH s obzirom da je "Energoinvest" poduzeće za koje se smatra da ima strateško značenje za BiH.

Do kraja kolovoza Agencija i uprava "Energoinvesta" trebali bi izabrati tzv. dealer-makera odnosno tvrtku koja će na svjetskom tržištu zastupati ponudu za privatizaciju.

Direktor Vlahovljak ustvrdio je kako je i do sada bilo značajnog zanimanja za kupnju "Energoinvesta" iako niti jedna konkretna ponuda nije stigla.

U ovom se poduzeću nadaju kako bi kupcem mogla biti "jedna velika međunarodna financijska institucija".

Veliki dio kapaciteta kojima je Energoinvest raspolagao u bivšoj Jugoslaviji tijekom rata je ili u cijelosti unišen ili značajno oštećen što je bitno utjecalo i na procjenu sadašnje tržišne vrijednosti te tvrtke.

Pročitajte više