BiH i Austrija jačat će suradnju

MINISTRI vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Austrije Mladen Ivanić i Benita FerreroWaldner najavili su u srijedu u Sarajevu daljnje jačanje suradnje između dviju zemalja, posebice na gospodarskom planu.

Ferrero-Waldner boravila je u jednodnevnu službenu posjetu BiH a u Sarajevu se sastala s najvišim dužnosnicima te zemlje uključujući članove Predsjedništva i predsjedatelja Vijeća ministara Adnana Terzića.

Na konferenciji za novinstvo što ju je održala zajedno s Ivanićem, austrijska ministrica vanjskih poslova kazala je kako odnosi sa svim državama jugoistočne Europe ostaju prioritet za vladu u Beču.

Ona je pozvala vlasti u BiH da ozbiljno rade na ispunjavanju uvjeta što ih je postavila Europska komisija kako bi se pristupilo pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji.

Ferrero-Waldner je također najavila kako će Austrija uskoro uputiti dodatnih 100 do 150 vojnika u BiH koji će djelovati u sastavu SFOR-a odnosno mirovnih snaga EU od početka naredne godine.

Mladen Ivanić je kazao kako vlasti u BiH posebice cijene angažiranje Austrije na poslovnom planu.

S oko 500 milijuna eura uloženih u različite oblasti a posebice u bankarski sektor, Austrija je među najvećim investitorima u BiH. Ivanić je najavio poduzimanje mjera koje će omogućiti dodatna izravna ulaganja.

Ove godine, po rječima Ferrero-Waldner, slijedi ulaganje novih 1,8 milijuna eura.

Najavljeno je i kako će uskoro biti potpisani sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te o uzajamnoj pravnoj pomoći.

Pročitajte više