BiH: Kod Foče ekshumirano 30 tijela, kod Sijekovca 58

U MASOVNOJ grobnici koja je krajem prošlog tjedna otkrivena u okolici mjesta Miljevina kod Foče, u istočnoj Bosni, do sada je pronađeno trideset tijela za koje se pretpostavlja da su posmrtni ostaci Bošnjaka iz ovog dijela Bosne i Hercegovine ubijenih 1992. godine.

Predsjednik državnog povjerenstva za nestale Amor Mašović koji sudjeluje u postupku ekshumacije kazao je novinarima kako se očekuje iskapanje najmanje stotinjak tijela, ističući međutim da je točnu brojku nemoguće predvidjeti.

Samo u utorak s prostora gdje se odlaže jalovina iz rudnika mrkog uglja Miljevina iskopano je devet tijela.

Svi posmrtni ostaci razmjerno su dobro očuvani pa se pretpostavlja ako će to olakšati postupak identifikacije.

Iako taj postupak tek slijedi, identitet jedne od žrtava je utvrđen na temelju osobne iskaznice pronađene u grobnici. Riječ je o Imširu Konakoviću iz Foče rođenom 1934. godine.

Njegov sin Senad posvjedočio je novinarima sarajevskog "Oslobođenja" kako su pripadnici srpske policije odveli Konakovića u zatvor u Foči 1992. godine gdje je bo podvrgnut mučenju a nakon toga je smatran nestalim.

Otkrivanje masovne gorobnice kod Miljevine bio je povod sarajevski medijima da još jednom istaknu kako odgovornost za ove zločine snose trojica bivših istaknutih članova Srpske demokratske stranke (SDS) - Vojislav Maksimović, Velibor Ostojić i Petko Čančar protiv kojih nikada nisu podignute optužnice.

Uporedo s ekshumacijama kod Foče traje i ona kod mjesta Sijekovac u blizini Bosanskog Broda gdje su pokopani uglavnom Srbi, dio njih vjerojatno iz Vukovara.

Banjalučke "Nezavisne novine" prenose u srijedu kako je tamo do sada ekshumirano 58 tijela od čega su 18 posmrtni ostaci djece.

Igrom slučaja, ekshumaciju na ovom području ponovo vode predstavnici vlasti Federacije BiH jer se pretpostavljalo kako se na mjesnom muslimanskom groblju nalaze ostaci nestalih Bošnjaka.

Sutkinja suda u Zenici Enisa Adrović koja vodi istragu o ovom slučaju potvrdila je kako su umjesto bošnjačkih pronađeni ostaci ubijenih Srba.

"Samo uz prvih osam tijela nađena je jedna dječja majica, ampulica lijeka, ostaci pojasa, naočale i drugi osobni predmeti što će možda olakšati identifikaciju", kazala je Adrović.

Pretpostavku kako je riječ o tijelima Srba iz Vukovara iznio je i tužitelj iz Doboja Slavko Krulj koji nadzire ekshumaciju kod Sijekovca.

On navodi kako srpska udruga "Veritas" raspolaže podacima o 22 nestala djeteta nestala u Vukovaru tijekom 1992. godine te podsjeća kako su Sijekovac od ožujka do listopada te godine kontrolirale vojne postrojbe iz Hrvatske.

Utemeljenost ovakvih tvrdnji bit će moguće provjeriti tek DNK analizom koja će biti obavljena u Visokom kod Sarajeva.

"Nezavisne novine" navode kako ekshumaciji kod Sijekovca nije nazočan nitko iz Hrvatske.

(Hina) xrm ynab

Pročitajte više