BIH: "NAPREDAK" OBILJEŽAVA 100. OBLJETNICU ROĐENJA NIKOLE ŠOPA

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" iz Sarajeva organizirat će 17. i 18. rujna obilježavanje stote obljetnice rođenja velikog hrvatskog pjesnika i književnika Nikole Šopa, a pokrovitelji te manifestacije su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Predsjednik "Napretka" Franjo Topić najavio je u srijedu u Sarajevu kako će se na ovogodišnjim "Šopovim danima", koji se po tradiciji održavaju u književnikovom rodnom Jajcu, okupiti velik broj književnih stvaralaca iz Hrvatske, BiH i Italije.

U kući u kojoj se Šop rodio biti će otvorena spomen-soba, a ispred nje postavljen bista, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, nekadašnjeg dekana Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Bistu će otkriti ministar kulture Federacije BiH Gavrilo Grahovac i pomoćnik ministra kulture Hrvatske Srećko Šestić.

Uz prigodnu književnu večer te okrugli stol, sudionici ove manifestacije oživjet će sjećanja na Šopovo djelo koje je, kako je istaknuo Topić, bilo potpuno nepravedno zapostavljeno u bivšem sustavu.

Kako bi ispravio tu nepravdu "Napredak" je potaknuo izdavanja sabranih djela Nikole Šopa, što bi se do kraja ove godine trebala pojaviti u okviru edicije "Stotinu knjiga bosanskohercegovačke književnosti".

Književnik Vojislav Vujanović, jedan od članova organizacijskog odbora ovogodišnjih "Šopovih dana", podsjetio je kako je Nikola Šop bio stvaralac iznimnoga talenta kojega je pokazao kako kroz poeziju tako i kroz prozu, radio-dramu i predvoditeljski rad, posebice kada je riječ o prijevodima s latinskoga na hrvatski jezik.

Šop je svojim životom i radom na jedinstveni način bio vezan uz područje gotovo cijele nekadašnje zajedničke države, a od 1942. godine živi u Zagrebu gdje je i umro.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 1970. godine.

Obilježavanje stote obljetnice Šopova rođenja pomogli su i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Društvo književnika Hrvatske, Društvo pisaca Hrvatske te Matica hrvatska iz Zagreba.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više