BiH: NATO priveo osumnjičenog za pomaganje optuženicima ICTY-a

PRIPADNICI snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini priveli su u petak nekadašnjeg pripadnika posebnih policijskih postrojbi Republike Srpske Dušana Tešića zbog sumnje da pomaže osobama optuženim za ratne zločine.

U priopćenju iz sjedišta NATO-a u Sarajevu navodi se kako je uhićenje obavljeno tijekom jutra te da je Tešić prebačen na sigurnu lokaciju kako bi bio podvrgnut ispitivanju.

"NATO vjeruje kako ova osoba ima dragocjene informacije o mreži potpore osobama optuženim za ratne zločine", stoji u priopćenju te se dodaje kako je privođenje Tešića dio stalnih napora i suradnje s vlastima Bosne i Hercegovine usmjerene na privođenje haaških optuženika i njihovih pomagača.

Tešić, poznat i pod nadimkom Bato, kao pripadnik posebne policije RS, prema tvrdnjama medija, bio je i u osobnom osiguranju Radovana Karadžića.

Njega su pripadnici tadašnjeg SFOR-a već privodili ranije ove godine.

On je uhićen na Jahorini 11. siječnja kada je bio na odmoru s obitelji da bi nakon višednevnog ispitivanja bio oslobođen.

Nakon puštanja iz pritvora SFOR-a Tešić je u izjavama datim lokalnim medijima odbacio utemeljenost tvrdnji kako je i danas povezan s optuženicima za ratne zločine.

Pročitajte više