BIH ostala bez grba, zastave i himne

USTAVNI sud BIH danas je donio odluku kojom se ukidaju grb i zastava Federacije BIH, te grb i himna Republike Srpske, piše B92.

Tom odlukom na snagu je stupila i zabrana korištenja navedenih nacionalnih obilježja, te se trebaju donijeti nova rješenja koja će sadržavati simbole svih konstitutivnih naroda.

Odluka je donesena jer niti jedan od entiteta nije ispoštovao raniju odluku Suda, kojom je određeno da se u roku od 6 mjeseci te simbole uskladi s Ustavom BIH, tako da predstavljaju sva tri konstitutivna naroda.

Zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za produženjem tog roka je odbijen, jednako kao i zahtjev za preispitivanjem te odluke Ustavnog suda.

U Federaciji BIH ukidanje simbola nije izazvalo gotovo nikakve reakcije, jer nisu ni smatrani pravim obilježjima, no u Republici Srpskoj je odluka izazvala ogorčenje mnogih.

"Mislim da Sud ne shvaća ni vrijeme ni mjesto gdje se nalazi. Nema zakona o Ustavnom sudu BIH, pa on radi po pravilima koje sam sebi propiše, što je pravna besmislica." - rekao je Igor Radojičić, predsjednik parlamenta Republike Srpske, dodajući kako je odluka o  simbolima previše emotivno pitanje da bi se donosila na taj način.

Međutim, odluka Ustavnog suda je neopoziva.

I.M.

Pročitajte više