BiH po svaku cijenu želi u "Partnerstvo za mir" u lipnju

PREDSJEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine odlučilo je u srijedu pojačati diplomatske i političke napore čiji je cilj osigurati primanje te zemlje u program "Partnertvo za mir" već na summitu NATO-a što će se u lipnju održati u Istambulu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je nakon sjednice državnog vrha održane u Sarajevu kako očevidno postoji kašnjenje u ispunjavanju preduvjeta za primanje u "Partnerstvo za mir" ali i spremnost da se to kašnjenje nadoknadi u naredna dva mjeseca.

Nikoli Radovanoviću koji je početkom tjedna imenovan za prvog ministra obrane BiH, državno je Predsjedništvo, kako je pojasnio Tihić, naložilo da do sredine narednog tjedna predloži generale koji bi trebali preuzeti dužnost načelnika Glavnog stožera oružanih snaga BiH odnosno zapovjednika Operativnog zapovjedništva.

Prema ranijem međustranačkom dogovoru na te bi dužnosti trebali biti postavljeni generali bošnjačke odnosno hrvatske nacionalnosti s obzirom da je ministar obrane Srbin.

Od Radovanovića se također očekuje da ubrza postupak primanja djelatnika u Ministarstvo obrane kako bi ono što prije počelo s radom.

"Ministarstvu vanjskih poslova istodobno je naloženo poduzimanje pojačanih diplomatskih aktivnosti prema zemljama-članicama NATO-a kako bi se pojasnila pozicija BiH i ono što je do sada učinjeno na planu obrambenih reformi", kazao je Tihić.

Bosanskohercegovački veleposlanici akreditirani u zemljama NATO-a tako će zatražiti žurno primanje u nadležnim ministarstvima dok će istodobno veleposlanici iz članica NATO-a u Sarajevu biti pozvani u Predsjedništvo BiH kako bi im se objasnile nakane bosanskohercegovačkih vlasti.

Najviši predstavnici međunarodne zajednice u BiH prošlog su tjedna otvorenim pismom upozorili vlasti u Sarajevu kako nedopustivo kašnjenje obrambenih reformi veoma lako može biti sankcionirano odustajanjem od ranije najavljenog poziva za pridruživanje "Partnertvu za mir".

Jedino što je od tada napravljeno bilo je imenovanje ministra obrane no niti jedna druga radnja na preustroju oružanih snaga i obrambenog sustava nije poduzeta.

Sulejman Tihić je najavio kako će i summit šefova država ili vlada Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) što će se 21. travnja održati u Sarajevu također iskoristiti za lobiranje kod onih zemalja koji imaju utjecaja u NATO-u i "Partnerstvu za mir".

Pročitajte više