BiH podignula optužnicu protiv bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane zbog ratnih zločina

Ilustracija: FAH

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje tereti za ratne zločine počinjene na području Stoca u istočnoj Hercegovini.

Optuženi su Vide Krešić (60) i Josip Krešić (52), obojica iz mjesta Borojevići kod Stoca, a optuženici, uz bosanskohercegovačko, imaju i državljanstvo Hrvatske.

Kako je navedeno u optužnici, oni su tijekom sukoba između HVO i Armije BiH 1993. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći Ženevsku konvenciju o zaštiti civila tijekom rata.

Tereti ih se za protupravno zatočenje bošnjačkih civila s područja Stoca, koji su potom zatočeni u improviziranom logoru unutar kruga Koštane bolnice u središtu Stoca.

Jednog od zatočenika u rujnu 1993. godine teško su zlostavljali uključujući mučenje strujom. Taj je muškarac od posljedica zlostavljanja umro.

Zločini počinjeni nad zatočenicima u Koštanoj bolnici sastavni su dio optužnice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) protiv šestorice ratnih čelnika Herceg-Bosne, koji još uvijek čekaju izricanje pravomoćne presude.

Optužnica se odnosi na protupravno zatočenje stotina Bošnjaka te na ubojstvo najmanje pet zatočenika.

Pročitajte više